HAZA KULTÚRA Képzőművészeti Spektrum 2023: két kiállítás nyílt a Komáromi járás amatőr alkotóinak műveiből

Képzőművészeti Spektrum 2023: két kiállítás nyílt a Komáromi járás amatőr alkotóinak műveiből

705
hirdetés

A jubileumi 60. évfolyamába lépett a pozsonyi székhelyű Nemzeti Művelődési Intézet által, a kulturális tárca megbízásából meghirdetett Képzőművészeti Spektrum elnevezésű, többkörös országos verseny és szemle, amelyen a műkedvelő festők, grafikusok, valamint a térkompozíciók, digitális és vegyes technikával készített művek alkotói mérhették össze a tehetségüket. A Komáromi Regionális Művelődési Központ által megtartott járási forduló csoportos tárlatnyitással és kísérőrendezvénnyel egybekötött, ünnepélyes eredményhirdetésére február 24-én a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli részlegén került sor.

Jana Mačicová, Szabó Csekei Tímea, Szalai Dániel és Viera Vlčková

A pozsonyi NMI – NOC anyagi támogatásával megrendezett díjkiosztón megtudtuk, hogy az idei komáromi járási fordulóra 50 műkedvelő alkotó 111 munkát küldött be, amelyeket a Karol Félix képzőművész (elnök), Szabó Csekei Tímea múzeumi művészettörténész és Szalai Dániel képzőművész összetételű szakmai zsűri értékelt.

A külön-külön kategóriában induló 15-25 éves és 25 év feletti nevezőket is festészet, rajz és grafika, valamint téralkotás alkategóriába sorolták. Továbbá a „kortalan“ kategóriába digitális és experimentális műveket is lehetett küldeni.
A díjátadás egyik pillanata

Összesen 12 díjat és 15 elismerő oklevelet adományoztak, valamint gazdára talált a szakmai zsűri 1 és a Komáromi Regionális Művelődési Központ (RMK – ROS) igazgatójának, Viera Vlčkovának 2 díja is. Örvendetes, hogy az új és visszatérő nevezők között többségben voltak az ifjú tehetségek, akik némelyike meglepően szép, színvonalas munkákkal rukkolt elő, s talán a későbbiekben majd a hivatásos képzőművészek táborát erősíti…

Alul a Miško – művek, felül pedig Kolozsi Tímea Leleplezett c. okleveles festménye
A díjazott és kiállító alkotók teljes listája megtalálható a Výtvarné spektrum 2023 – pozvánka na vernisáž – ROS Komárno (roskn.sk) oldalon.
A díjazott művek továbbjutottak a kerületi fordulóba, amelyre június 2-án Nagytapolcsányban kerül sor. A nem csak színekben, technikákban, hanem témákban és üzenetekben is gazdag kiállítás pedig a folyosón helyet kapott Egy befejezetlen történettel együtt március 16-ig, a múzeum nyitvatartási időszakában tekinthető meg.
Szuri Márta átveszi díját Szabó Csekei Tímeától

Külön említést érdemel a jubileumi rendezvényre megjelent, A4-es méretű, színes katalógus, amely grafikai tervezését Jana Mačicová, az RMK módszertani munkatársa végezte, aki a tárlatnyitó főszervezőjeként a műsorvezetést is vállalta.

Annak előszavában Karol Félix zsűrielnök hangsúlyozta: a díjazott alkotókra és műveikre vonatkozó, közös döntésük során elsősorban az alkotói elgondolás hitelességére és a kreatív művészi kifejezésmódra fókuszáltak. Eközben igyekeztek a mindhármuk számára elfogadható konszenzusra jutni.

Jana Mačicová főszervező a műsorvezetést is vállalta

Idei kísérőrendezvényként a versenyen egy-egy benevezett művéért díjjal és elismerő oklevéllel jutalmazott Ondrej Miško „Bandi” ötletes illusztrációiból Egy befejezetlen történet címmel nyílt önálló kiállítás a nagyterembe vezető folyosón. A közkedvelt, helyi művészteázót hét éven át, éppen ezidáig működtető ifjú tehetség nyilatkozott a Ma7-nek:

Gyermekkorom óta festegetek-rajzolgatok, olajfestékkel vászonra pedig 2014 óta dolgozom. Autodidakta módon, könyvek, kiállítások és RMK – nyári továbbképzések által igyekszem továbbfejlődni.

A 25 év feletti kategóriában a Fürdőszobai szelfi című, vászonra szánt olajfestményemért díjat, a Mini – Me (A kicsi énem) című, öntapadós cetliken megörökített, kis skicceimért pedig elismerő oklevelet vehettem át. Az előbbit mintegy hiánypótlásnak szántam, mert nem szeretek szelfizgetni, s a fotóimat kirakni a közösségi oldalakra, inkább festettem egy szelfit. Az utóbbi sorozatot pedig a teázómban végzett munkám közben készítettem, amikor időigényesebb önarckép megrajzolására nem volt elég időm”.

Az Egy befejezetlen történet című kiállítás művei

Hálásan megköszönte, hogy a díjazottak között lehet, s örül a kapott okleveleknek, festővásznaknak, rajzeszközöknek, ám elárulta: számára mégis az a legértékesebb jutalom, hogy közel másfél tucat művét végre kiállították a múzeumban, ahová nehéz kiállító alkotóként bejutni.

Bandi egyik idősebb rajongójával dedikálás közben

„Ezek valójában a Simona Záhovával és Eduard Kočival közösen tervezett és a teázómban elkezdett könyvünkbe szánt illusztrációim.

„Mivel a kötet teljesen nem készült el, ezért e sorozatomnak az Egy befejezetlen történet címet adtam. Vallva a kínai festészet ősi alapelvét, miszerint a mester nem az adott objektumot festi meg, hanem azokat az erőket, amelyek azt létrehozták.

Jana Mačicová megígérte, hogy ezt a saját anyagomat majd másutt is bemutatják. Elhatároztam, hogy csatlakozom a napi egy órát festők világszerte elterjedt mozgalmához, és a továbbiakban is szívesen fogadom a képzőművészethez értők bárminemű kritikáját, ami segíthet a szakmai fejlődésemben” – mondta el végül.

Horváth Tamás díjazott festménye: Salvador? Gustav? Nem, Tamás!

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

fotók: Nagy-Miskó Ildikó és Szél János

hirdetés
Previous articleTragikus közlekedési baleset következtében életét vesztette egy fiatal
Next articleKorrupció miatt vádat emelt az ügyész Ján S., az SNS volt elnöke ellen