HAZA RÉGIÓ Kelták nyomán Komárom-Esztergom megyében

Kelták nyomán Komárom-Esztergom megyében

945
hirdetés

220px-MON092_KT080318A kelták Komárom-Esztergom megyei történetének öt évszázadát bemutató kiállítás nyílik pénteken a Tatabányai Múzeumban. A több intézmény együttműködésével létrejött tárlaton szereplő tárgyak nagy része Magyarországon most először kerül a közönség elé – mondta el az MTI-nek a múzeum igazgatója.

    Pál Gabriella tájékoztatása szerint a keltának, gallnak vagy galatának nevezett törzsek nyugatról, a Dunát követve érkeztek a térségbe, itt tartózkodásuk végén már katonai és gazdasági központnak számító földvárakat, oppidumokat emeltek, például az esztergomi Várhegyen.
    A tárlat a késői vaskortól, a Kr.e. 5. század közepétől a római hódításig mutatja be a kelták kultúráját a temetőkben talált és az ősi településeken feltárt leletek alapján. A vaskort Süttőn, Tatán és Tatabányán feltárt temetők anyaga jeleníti meg.
    A mai Szlovákia területén lévő Hetényben (Chotin), a Duna bal partján tárták fel a korai időszak harcosainak végső nyughelyét. Innen egyedülálló formavilágú kerámiák, fegyverek, ékszerek kerültek elő. A kelták a harcossal a kardját is eltemették, de a fegyvert meghajlítva helyezték a sírba. A hetényi temető kincsei a révkomáromi Duna Menti Múzeumból először szerepelnek magyarországi tárlaton.
    Szintén Révkomáromból érkezett a Tatabánya melletti Környén megtalált kelta kocsisír anyaga: az elhunyt előkelőséget egy teljesen felszerelt négykerekű kocsival temették el. A leleteket Komárom vármegye múzeuma őrizte és Trianon után Szlovákiához kerültek. A kiállításon látható lesz a kocsi alsó és felső részének teljes vasalata, valamint az elhunyt tisztálkodására szolgáló vizes vödör, kancsó, tál és összecsukható szék. A tárlatra elkészítik a kocsi makettjét az eredeti méret ötödrészében.
    A temetők mellett a korai települések leletanyagát is bemutatják. Itt a tárgyak a mindennapi élethez kapcsolódnak, láthatók például vaspénzek, amelyeket a kelták terjesztettek el a térségben.
    A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, a Balassa Bálint Múzeum, a tatai Kuny Domokos Múzeum és a révkomáromi Duna Menti Múzeum együttműködésével. A kiállítást később bemutatják Komáromban, Révkomáromban, Léván és Visegrádon is.


MTI

fotó: wikipedia

hirdetés