HAZA GAZDASÁG Katonai bunkereket bocsát árverésre a szlovák védelmi tárca

Katonai bunkereket bocsát árverésre a szlovák védelmi tárca

1007
hirdetés

Két tucat, még a második világháború előtt épült katonai bunkert kínál eladásra a szlovák védelmi minisztérium – számolt be kedden honlapján a Pravda című pozsonyi független napilap.

    A bunkereket még a huszadik század harmincas éveiben építették az akkori csehszlovák hadsereg megbízásából, jelentős többségük a korabeli csehszlovák-magyar határ mentén helyezkedik el. Bár a 6-8 méter átmérőjű, méteres vasbeton falakkal rendelkező kupolaszerű építmények évtizedek óta elhagyatottak, mégis viszonylag jó állapotban vannak.
A szlovák hadsereg jelenleg még mintegy másfél száz ilyen építményt tulajdonol, részben Pozsony környékén, részben az ország keleti végein. A bunkerek közül most 24-et – főként Pozsonyban és a környékbeli településeken lévőket – bocsát árverésre a szaktárca, amely 20 ezer euró (több mint hatmillió forint) összbevételt remél az értékesítésből.
Az építményekre a minisztérium által meghirdetett elektronikus árverésen lehet licitálni, kikiáltási áruk 200 és 2000 euró (mintegy 60 és 600 ezer forint) között mozog. A bunkerek iránt – a szaktárca tájékoztatása szerint – egyelőre csekély az érdeklődés és egyelőre egyet sem sikerült eladni, holott némelyikük vendéglátóipari szempontból kifejezetten kedvező helyen, például kerékpárutak mentén található.
A csekély érdeklődés hátterében valószínűleg az áll, hogy a bunkereket önmagukban, tehát az alattuk lévő telek nélkül bocsátják áruba, ugyanis a telkek tulajdonjogi viszonyai a legtöbb építmény esetében rendezetlenek. Amennyiben az óvóhelyeket nem sikerül értékesíteni, azokat a minisztérium a helyi önkormányzatoknak fogja felajánlani, ám ez idáig azok is csak kevés érdeklődést mutatnak az építmények iránt, többnyire ugyancsak a rendezetlen telekviszonyok miatt – írta a Pravda.
A mostani bunkereladás már nem az első, amellyel a hadsereg próbálkozik, a múltban több ilyen építményt sikerült értékesíteni, ezek ma különböző célokat szolgálnak, egyik-másik múzeumként vagy skanzenként működik.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/324525-stat-predava-stara-bunkre/


MTI

hirdetés
Previous articleKipakolt egy bennfentes a termékbemutatós átverésekről
Next articleReanault Clio GT: Nem bika, csak gazella…