HAZA KULTÚRA Kaszás Attila a 2014-es Magyar Örökség-díjas

Kaszás Attila a 2014-es Magyar Örökség-díjas

865
hirdetés

A Magyar Örökség díjátadó ünnepségére szeptember 20-án (szombat), de. 11.00 órakor kerül sor a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében a Pesti Vigadó Dísztermében. Felvidékről Kaszás Attila kapja posztumusz a díjat.

Kaszás Attila művészetét Szarvas József Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész laudálja, aki 2008-ban elsőként kapta meg a Kaszás Attila-díjat, melyet Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület alapított 2008-ban a Magyar Kultúra napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával.
Kaszás Attila Vágsellyén született. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben felkerült Budapestre aSzínház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. 2007. március 19-én a Tizenkét dühös embercímű darab kezdete előtt hirtelen összeesett. A mentőben újraélesztették, és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet intenzív osztályára szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg nála. Négy napon keresztül kómában feküdt, életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta már megmenteni, március 23-án meghalt. 2005-ben megszületett első kisfia, Jancsi, halála után, 2007 decemberében pedig kislánya, Luca.
Kaszás Attila 1988-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 1990-ben Jászai Mari-díjat, 1990-ben a Színházi találkozó Legjobb férfialakítás díjét, 1992-ben Ajtay Andor-emlékdíjat, 1992-ben Ruttkai Éva-emlékdíjat, 2005-ben Súgó Csiga-díjat, 2006-ban Budai-díjat (Radnóti versek) kapott.
A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át.
Ezen díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „Láthatatlan Szellemi Múzeumát”, melyhez most Kaszás Attila is csatlakozik.

A szeptember 20-i rendezvény részletes programja 
Eseménynaptárunkban ITT>>> érhető el.
wiki, magyarorokseg.hu/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBárdos Judit szeptembertől a Jókai Színház színpadán
Next articleFord Kuga 1.6 SCTi Spirit X: Ha nem fontos az összkerékhajtás…