HAZA KÜLFÖLD Kárpótlást követel a Baťa család a háború utáni Csehszlovákiában államosított vagyonáért

Kárpótlást követel a Baťa család a háború utáni Csehszlovákiában államosított vagyonáért

923
hirdetés

logPénzbeli kárpótlást követelnek Jan Antonín Bata, a világhírű zlíni cipőimpérium egyik alapítójának a leszármazottai a cseh államtól azért a családi vagyonért, amelyet a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján államosítottak Csehszlovákiában.

Az öt Bata-utód által közösen benyújtott keresettel a héten kezdett el foglalkozni a prágai 2. kerületi bíróság – közölte pénteken Prágában a taláros testület szóvivője.
A közlemény szerint a cipőimpérium társalapítójának leszármazottai 56 millió koronát követelnek a cseh államtól. Szerintük ennyit ér ma az a vagyon, amelyet 1947-ben vett el a csehszlovák állam Jan Antonín Batától azzal az indoklással, hogy az érintett a II. világháború alatt kollaborált a nácikkal. A Bata cég cipőket gyártott a Wehrmacht katonáinak. A vagyonelkobzásra a Benes-dekrétumok alapján került sor. Bata távollétében 15 év börtönbüntetést kapott.
A prágai városi bíróság azonban 2007-ben felülvizsgálta a háború utáni pert és Jan Antonín Batát végérvényesen felmentette a nácikkal való együttműködés vádja alól.
Kiderült: levéltári dokumentumokkal bizonyítható, hogy a Bata cég rendszeresen támogatta a londoni csehszlovák kormányt, és a számlájára esetenként több tízezer dollárt utalt át. Jan Antonín Bata a háború kezdetén lehetőségei szerint alkalmazottait is segítette. Cége mintegy 300 zsidó alkalmazottját például családtagjaikkal együtt Latin-Amerikába küldte dolgozni, kimenekítette őket Csehországból, megmentette őket a gázkamráktól.
A leszármazottak ennek alapján döntöttek úgy, hogy az 1947-es vagyonelkobzás igazságtalan volt, s őket megilleti a kárpótlás.
Jan Antonín Bata, az első cégvezető, Tomás Bata mostohatestvére volt. Rehabilitálását már több évtizede követelte a Bata család néhány tagja, de a bíróságok ezt hosszú ideig elutasították. A kilencvenes évek második felében azonban újabb bizonyítékok kerültek elő, s a Bata család egy évtized alatt elérte, hogy az 1947-es döntést felülvizsgálják. A vagyoni kárpótlást kérő Bata-utódok ma Dél-Amerikában élnek.
A mai hivatalos cseh álláspont szerint azonban a Benes-dekrétumok alapján hozott döntések megmásíthatatlanok és sérthetetlenek.  A jelenleg hatályos cseh törvények szerint nem fizethető ki kárpótlás olyan vagyonért, amelyet a Benes-dekrétumok alapján, illetve az 1948 februári kommunista hatalomátvétel előtt államosítottak, vagy koboztak el.

MTI

hirdetés
Previous articleNemzetközi nőnap
Next articleMárcius idusának hőseire emlékeznek