HAZA BELFÖLD Kaliňák: Több százezer euróért utazott állami géppel privát utakra Andrej Kiska elnök

Kaliňák: Több százezer euróért utazott állami géppel privát utakra Andrej Kiska elnök

1153
hirdetés

Több, mint háromszáz privát – az államfői tisztség betöltéséhez nem kapcsolódó – repülőúton vett részt kormányrepülőgéppel Andrej Kiska szlovák államfő az elmúlt több mint két évben, a magánutak közel nyolcszázezer eurójába (mintegy 240 millió forint) kerültek a szlovákiai adófizetőknek a belügyminiszter szerint.  Robert Kalinák ezt a pozsonyi törvényhozásban közölte szerdán.

    A legfőbb szlovák közjogi méltóságok, s köztük Andrej Kiska államfő magán repülőútjairól képviselői kérésre válaszolt a szlovák belügyminiszter a pozsonyi törvényhozásban, ahol az indítványt jegyző honatya a témával kapcsolatban megjelent sajtóközlésekre hivatkozva kért beszámolót a belügyi tárca által üzemeltetett kormánygépek útjairól.
    Robert Kalinák beszámolójából – amelynek tartalmát mindkét szlovák hírügynökség idézte – egyebek mellett kiderült, hogy a szlovák kormányrepülőgépek által a vizsgált időszakban megvalósított 880 út több, mint felét Andrej Kiska vette igénybe, az esetek csaknem háromnegyed részében privát utazások céljára. A szlovák elnök kormánygéppel végrehajtott repülőútjainak száma csaknem háromszorosa volt a kormányfő útjainak. Robert Fico miniszterelnök mindössze négy alkalommal használta magánútra a kormánygépeket, s ezen utak közel tízezer eurós (mintegy 3 millió forint) költségét ki is fizette – számolt be a szlovák belügyminiszter, aki szerint Andrej Kiska így átlagban havonta csaknem 10 millió forintnak megfelelő összeget utazott el magáncélra állami költségen.
    A beszámoló szerint az elnök magánútjai között több olyan is akadt, amikor az állami gépet szülővárosából Poprádról Kassára utazva vette igénybe, miközben a két város csak száztíz kilométerre van egymástól.
    A jelenleg Izraelben tartózkodó Andrej Kiska az őt érintő közlésekre a közjogi méltóságok védelméért felelős hivataltól származó állásfoglalással reagált, amely szerint mivel az államfő a nap 24 órájában államfő,  ezért nincs különbség magán és szolgálati útjai között. Az elnök – a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett közleményében – továbbá azt állította, hogy a belügyminiszter hazudik, sőt állítólag a miniszter kérte őt, hogy használja a kormánygépet.
    A korábban az  Egyesült Államokból hazatért vállalkozóból  elnökké választott Andrej Kiska és Robert Fico kormánya között az államfő három évvel ezelőtti megválasztása óta egyre erősebb a politikai szembenállás. Ez az utóbbi hónapokban még tovább erősödött, főként miután a többnyire csak protokolláris és jelképes jogkörökkel rendelkező államfő kül- és belpolitikai  nyilatkozatai  mind  gyakoribbá váltak.
    Ez utóbbi  kapcsán Robert Fico kormányfő többször is kijelentette, hogy a hivatali ideje felén túllévő, tanácsadói miatt gyakran a Soros György által támogatott intézményekkel kapcsolatba hozott államfő számára saját politikai pártot készítenek elő. A szlovák belügyminiszter az államfő magánútjaival kapcsolatos beszámolója minden bizonnyal árnyékot vet a korrupciót gyakran ostorozó Kiskára, akinek irodája minden hónapban közleményben teszi közzé, hogy az államfő mely rászoruló családok között osztotta szét elnöki tiszteletdíját.


MTI

kép: J.I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleNagyvonalú támogatások Nyitra megyében kultúrára, sportra és idegenforgalomra
Next articleFaültetési programot hirdet Dél-Komárom önkormányzata