HAZA BELFÖLD Kaliňák: a magyar hozzáállás a migránsválság megoldásának útja

Kaliňák: a magyar hozzáállás a migránsválság megoldásának útja

831
hirdetés

KalinakMagyarország hozzáállása a migránsválsághoz a probléma megoldásának az útja – mondta Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap közölt hétfőn.

    A bevándorlási hullámot Kaliňák szerint csak „a határok szigorú őrzésével” lehet megoldani. „A megoldáshoz vezető utat a magyar eljárás mutatja, amelyet ki kell terjeszteni egészen a görög és a macedón határra” – jelentette ki Robert Kaliňák.
    A szlovák belügyminiszter szerint Magyarország helyesen tette, hogy kerítést épített déli határain. „Magyarország nem lehetett felkészülve egy ilyen bevándorlási hullámra, ezért a maga módján reagált. És helyesen reagált, mert úgy döntött, hogy megállítja az Európai Unióba irányuló illegális migrációt” – szögezte le a szlovák tárcavezető.
    A magyar határon létrehozott határzár – vélekedett Kaliňák – hozzájárult a helyzet megoldásához. „A kerítés segített megoldani a kialakult helyzetet, ma ezt már azok az országok is elismerik, amelyek ordibáltak, hogy milyen diktátor ez az Orbán (Viktor). Ausztria kerítést akar építeni, Szlovénia kerítést akar építeni.” – fejtette ki a pozsonyi belügyminiszter.
    Robert Kaliňák úgy véli, hogy a bevándorlási hullám leginkább Németországot, Hollandiát és a skandináv országokat sújtja, mert ezek az országok a bevándorlók célpontjai. „Arról kellene beszélnünk, hogyan tudunk nekik segíteni. A végjáték ezekben az országokban zajlik le” – mutatott rá Kaliňák.
    A szlovák belügyminiszter szerint Angela Merkel német kancellár súlyos hibát vétett, amikor szinte meghívta a szíreket Németországba. A magyarok megpróbálták a menekülteket regisztrálni, de azok ezt elutasították, mert a céljuk Németország volt, ott akartak menekültstátust kérni.
    Kaliňák kijelentette, hogy menekültstátusra csak azoknak van joguk, akiket személyesen üldöznek saját országukban. A háborús veszély elől menekülőknek azonban csak ideiglenes védelmet kellene nyújtani, az országukhoz legközelebbi biztonságos államban, majd a veszély elmúltával vissza kellene őket küldeni hazájukba.


MTI

fotó: J.I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÜltess fát Komáromért!
Next articleÚjabb mesefigurák „költöztek” a komáromi kórház gyermekosztályára