HAZA RÉGIÓ Jövő héten XXVII. Komáromi Pedagógiai Napok – a szakmai fejlődés jegyében

Jövő héten XXVII. Komáromi Pedagógiai Napok – a szakmai fejlődés jegyében

1278
hirdetés

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya és Komáromi Regionális Pedagógiai Központja Nyitott szemmel címmel, február 13-17. között, több helyszínen rendezi meg a XXVII. Komáromi Pedagógiai Napok – KoPeNa rendezvénysorozatot. A térség magyar pedagógusainak évente megvalósuló legrangosabb szakmai továbbképzéséről Czibor Angelika főszervezővel beszélgettünk.

Fekete Irén és Czibor Angelika, az SZMPSZ országos és területi elnöke

„Az idei találkozónknak azért adtuk a Nyitott szemmel címet, mert úgy gondoljuk, hogy nekünk, pedagógusoknak a saját környezetünkben állandóan nyitott szemmel kell járnunk, fel kell figyelnünk egymás jó gyakorlataira, s kívánatos, hogy azokat a szakmai fejlődés érdekében el is sajátítsuk egymástól. A továbbképzés meghívóját idejében minden hazai magyar óvodába, alap- és középiskolába, valamint a Selye János Egyetemre is eljuttattuk“ – tudtuk meg elöljáróban az SZMPSZ Komáromi TV elnökétől.

Bár a színes műsorfüzér már hétfőn elkezdődik, ám az ünnepi megnyitó február 14-én 13:30 órától a Selye János Gimnázium aulájában lesz. Annak igazgatósága ugyanis elfogadta a felkérést, és szívesen vállalta a helyszín biztosítását.

„Eredetileg háromnaposra terveztük a rendezvénysorozatot, s a megnyitóját keddre időzítettük. Végül a programkínálat mégis ötnaposra bővült, ám a megnyitó időpontját nem tettük át hétfőre. Az idei évben a nyitóelőadás megtartására Uzsalyné Pécsi Rita PhD. neveléskutatót, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatóját kértük fel. A jeles szakember A bűvös motiváció (szülők, tanárok, vezetők álma a motivált ember) című előadását hozza el, ami egyaránt szól majd szülőknek, pedagógusoknak és intézményvezetőknek is“ – fejtette ki az interjúalanyunk.

Hozzáfűzte: hétfőn az SJE Tanárképző Karán 25 fős egyetemista csoportnak Takács Gábor színművész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely alapítója tart majd drámapedagógiai foglalkozást.

„A hét programsorozatának megszervezése során együttműködésre törekedtünk a helyi oktatási intézményekkel, a Komáromi Járási Regionális Pedagógustámogató Központtal, az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézettel (NIVAM), a Comenius Pedagógiai Intézettel, az SZMPSZ Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásával és további társszervezőkkel. Tavaly a szigorú járványügyi intézkedések miatt nem mehettünk be az iskolákba, a tervezett programokat külső helyszíneken kellett megvalósítanunk. Idén azonban a helyi alap- és középiskolákban lesznek a különféle igényeket kielégítő programok. Komáromon kívül a gútai Corvin Mátyás Alapiskolába és a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolába is várjuk az érdeklődőket” – sorolta a további részleteket Czibor Angelika.

A KoPeNa szervezőinek negyedik megbeszélése

Azt is elárulta: öt foglalkozás esetében már leállították az érdeklődők előzetes jelentkezését, mert azok megteltek: „A szakemberek általában 25-35 főnek tartják ezeket a foglalkozásokat, sőt, olyan nyitott órák is lesznek, ahol maximum 15 pedagógust tudnak fogadni“.
Az idei rendezvénysorozat kapcsán kiemelendő, hogy az SZMPSZ kötelékében, a lecsengő Covid-időszakban elkezdtek működni a szakmai műhelyek (pl.: magyar nyelvi, szlovák nyelvi, biológia-kémiai, fizika-matematikai, földrajzos) amelyek a hét során bemutatkozhatnak, mintegy az egész rendezvénysorozat vázát képezve.

„E vázat további programok színesítik. Novemberben fogtunk bele az ötnapos pedagógiai programsorozat szervezésébe, amiben sok ember közös munkája van. A segítségért nagy köszönettel tartozunk az SZMPSZ országos vezetésének és a központi iroda munkatársainak is, az anyagi támogatásért pedig Magyarország Kormányának. A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a területi választmányunk által biztosított pénzeszközöknek köszönhetően a részvétel minden SZMPSZ-tag számára ingyenes, a nem SZMPSZ tagok pedig 7 eurós részvételi díjat fizetnek. Bár a résztvevők többsége a Komáromi járásból érkezik, de az előzetes regisztrációkat figyelemmel kísérve megállapíthatjuk, hogy szinte mindegyik területi választmány magyar pedagógusai képviseltetik magukat az eseményen“ – magyarázta.

Azt szintén megemlítette, hogy a zárónap délelőttjén lesz az intézményvezetők szakmai fóruma a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában, délután pedig az SZMPSZ Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának szakmai konferenciájára kerül sor, amelyen az iskolákban asszisztensként, segítő szakemberként dolgozók, de más téma iránt érdeklődők is fontos új ismeretekhez juthatnak majd.

„E rendezvénysorozatnak létjogosultsága van, hiszen a térség magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményei pedagógusainak van igénye az egymással való kapcsolattartásra, a szakmai fejlődésre és a tapasztalatcserére. Mindez hozzájárul az érintett intézmények szakmai fejlődéséhez, ami mindannyiunk, vagyis a gyerekek, a szülők és a pedagógusok közös érdeke“ — szögezte le végül Czibor Angelika.

XXVII. KoPeNa meghívó

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTörök-szíriai földrengés – Törökországban háromezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma
Next articleA komáromi Papp Lajos ontja a KO-győzelmeket