HAZA GAZDASÁG Jóval többe kerül a húsvéti bevásárlás, mint tavaly

Jóval többe kerül a húsvéti bevásárlás, mint tavaly

885
hirdetés

Körülbelül negyedével kerül többe az idei húsvéti bevásárlás, mint egy éve, és többet költenek azok is, akik elutaznak a hosszú hétvégére, drágább a szálloda és az étterem. A benzin és a gázolaj viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor – jelentette ki Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

Illusztráció, Pixabay

„Rekordnagyságú az infláció Szlovákiában, már negyedik hónapja haladja meg a 15%-ot. Ennek legfőbb oka, hogy az élelmiszerek és az üdítők ára februárban 27,8%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti árakat” – részletezte az elemző.
A Statisztikai Hivatal adatai szerint a tej, a sajt és a tojás drágult a legnagyobb mértékben (37,1%), továbbá az olaj és a zsír (32,5%). A hús 29,5%-kal drágult, a kenyér 28%-kal, az édességek 26,8%-kal. A zöldségekért 25,6%-kal kell többet fizetni, a gyümölcsért 13,5, az üdítőkért pedig 19,2%-kal.
„Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha tavaly 200 eurót költöttünk el a húsvéti nagybevásárlásra, akkor idén ugyanannyi áruért már 256 eurót kell fizetnünk” – tette hozzá Sadovská.
A szállodáért és más szálláshelyekért idén februárban 11,3%-kal kellett többet fizetni, mint egy éve, a vendéglők és a kávézók átlagosan 16,6%-kal emelték az áraikat.
Az üzemanyag viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. A 95-ös benzin az idei év 11 hetében 1,511 euró volt, 11,1%-kal került kevesebbe, mint egy éve ugyanebben az időszakban. Egy liter gázolajat 1,527 euróért lehetett tankolni, 5%-kal olcsóbban, mint egy éve.
Az autóbusszal való közlekedés egy év alatt átlagosan 18%-kal drágult, a vasúti közlekedés 3,9%-kal” – fűzte hozzá Sadovská.

TASR

hirdetés
Previous articleAz Emberi Méltóság Tanácsa megajándékozta a missziót vállaló „selyés“ hallgatókat
Next articleFokozott rendőri ellenőrzés lesz az utakon húsvétkor