HAZA KÜLFÖLD Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy ukrajnai régió annektálásáról szóló szerződéseket

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy ukrajnai régió annektálásáról szóló szerződéseket

483
hirdetés

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy megszállt ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot.

Kép: illusztráció, pixabay

    A vonatkozó határozatokat a bíróság honlapján tették közzé. A testület a szerződések szövegének alapján megállapította, hogy azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti.
Az alkotmánybíróság egyebek között rámutatott, hogy Oroszország az elcsatolt régiók minden népének garantálja az anyanyelv megőrzéséhez, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételei megteremtéséhez való jogát, összhangban az orosz alkotmány 68. cikkével. A testület szerint az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, 2026. január 1-jéig tart majd.
Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi közlés szerint beterjesztette az Állami Dumának – az alsóháznak – négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. Putyin az új régiók Oroszországba való felvételéről szóló szerződések ügyében Szergej Lavrov külügyminisztert és egyik helyettesét, Jevgenyij Ivanovot, az új területekről szóló alkotmányos törvénytervezetekkel kapcsolatban pedig Andrej Klisaszt és Pavel Krasenyinnyikovot, a felső-, illetve az alsóház alkotmányos jogalkotási és államépítési bizottságának elnökét nevezte ki hivatalos képviselőjének.
A csatlakozási szerződéseket és a vonatkozó alkotmányos törvényeket az alsóház a tervek szerint hétfőn, a felsőház pedig kedden tárgyalja majd.
Az annektálásról megkötött szerződések pénteki aláírását megelőzően a négy érintett területen népszavazást tartottak szeptember 23-27. között. A hivatalosan kihirdetett 93-99 százalék közötti eredményt az orosz kormányon kívül egyetlen ország vezetése sem ismerte el törvényesnek.


MTI

hirdetés
Previous articleSzakcsi Lakatos Bélára emlékezik a közmédia
Next articleIgor Matovič pénzügyminiszter marad, nem váltotta le a parlament