HAZA RÉGIÓ Jóváhagyta az idei sport és kulturális támogatásokat a komáromi képviselőtestület

Jóváhagyta az idei sport és kulturális támogatásokat a komáromi képviselőtestület

394
hirdetés

A sportalapba juttatott 300 ezer és a kulturális alapba szánt 60 ezer euró 95 százalékának odaítéléséről döntött február 16-ai ülésén a komáromi önkormányzat. A témával kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta: a város közvetett módon sokkal több pénzt költ – pályázati és szponzori támogatásokat is igénybe véve — a nívós kulturális és sporttevékenység biztosítására.

Vajon mikor készül el és nyílik meg az új stadion?

Elhangzott: a sportalapban lévő 300 ezer eurós keretből hozzávetőleg 273 ezer eurót adnak a kluboknak, amelyek közül a legnagyobb, azaz 57 ezer eurós támogatást a KFC futball és a Spartak UJS Komárno röplabda klub kapja, ám jelentős összegnek, 37 500 eurónak örülhet a BC Komárno kosárlabda klub és a 21 500 euróban részesülő kajak-kenu klub is.

A város az említett összegből 12 ezer eurót szán a különféle sportesemények megrendezésére és 50 ezret az infrastrukturális fejlesztésekre, például az Örsújfalu városrészben működő TJ Dynamo fociklub, a kajak-kenu klub és a Spartak Komárno teniszklub edzőpályájája esetében. Ezek mindegyike városi tulajdonban van, tehát ekképp a saját vagyonát fejleszti Komárom.

A polgármester azt is kiemelte: annak ellenére, hogy egyes sportlétesítmények, például az uszoda és a sportcsarnok fenntartási költségei jelentős mértékben emelkedtek, a klubok továbbra is kedvezményes bérleti díjért használhatják azokat. Sőt, a szabadidőközponton keresztül a több edző bérére költhető további támogatást is kapnak. Mindez szintén értékelendő, hiszen ily´módon a város közvetetten, az említett 300 ezer eurónál jóval többet fordít a helyi sportra. A város különböző pályázati támogatásokat is szerzett, egyebek mellett a csónakházban a hőszivattyús rendszer kialakítására. Egy magáncég támogatásával pedig elindítják azt a programot, amelynek a célja, hogy a „vizek városában“ minden komáromi kisgyermek megtanuljon úszni.

Korcsolyázni is lehet a vadregényes Erzsébet-szigeten

A legutóbbi testületi ülésen döntés született a 60 ezer eurós kulturális alap 95 százalékának szétosztásáról is. Emellett már korábban a tavalyi 250 ezerről 300 ezer euróra emelték az Egressy Béni Városi Művelődési Központ évi költségvetését. A támogatottak és a nekik szánt összegek teljes listáját felteszik Komárom honlapjára: www.komarno.sk.

A polgármester arról is szólt, hogy a város 30 ezer eurót fordít az idei Komáromi Nyár sokrétű programjának megvalósítására. Kiemelte, hogy folyamatosan szereznek pályázati és szponzori támogatásokat a kulturális intézmények fejlesztésére, valamint azok rendezvényeire. Például a Tonex Kft. 5 ezer euró értékben finanszírozta az Egressy Béni VMK és a Tiszti Pavilon valamennyi égőjének cseréjét energiahatékonyakra, egy másik szponzor pedig különleges, 10 ezer euró értékű műsort ajánlott fel az Egressy VMK Kiss Péntek József Kamaratermébe.

Hatalmas érdeklődésnek örvend a Komáromi Napok fesztivál

Egy újságírói kérdés nyomán a nagy látogatottságnak örvendő Komáromi Napok némely idei kulisszatitkairól is értesültünk: a város a színes műsorfüzér szervezésére pályázatot írt ki, melyre három érdeklődő jelentkezett. Az ajánlataikat már kiértékelte az illetékes szakbizottság. A polgármester nem nevezte meg a győztest, csak annyit árult el, hogy az nem e régi csapat.

Annak utódja majd a következő 4 évben szervezheti a Komáromi Napokat, a Borkorzót és a Klapka téri szilveszteri vigadalmat. Hozzátette: az új szolgáltató egyes programokat szeretne bevinni az Európa-udvarba, s nagy hangsúlyt helyezne a rendezvény családias jellegére, illetve a vár tövében különféle játékokkal kedveskedne a gyerekeknek. Továbbá megszervezik a hagyományos Komárom-Komárno nemzetközi futóversenyt is.

A konkrét programokat sem részletezte, mert azokról majd Észak- és Dél-Komárom március 24-én tart egy közös sajtótájékoztatót. A fesztivál nyitánya azonban már biztos: április 26-án 10 órától a dél-komáromi Csillagerődben kerül sor a két önkormányzat közös ünnepi ülésére, amelyen átadják a Pro Urbe- és Polgármesteri díjat, illetve újabb díszpolgárt avatnak. Takarékossági okokból már nyomtatott programfüzet nem készül, csak az elektronikus változatot böngészhetik majd el az érdeklődők.

Az idei Komáromi Napok nyitánya április 26-án a dél-komáromi Csillagerődben lesz

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleHatékonyabbá tennék a hulladékgazdálkodást Komáromban
Next articleGyimesi a Szövetség elnökével találkozott, nem árulta el,milyen ajánlatot kapott