HAZA KÜLFÖLD Jobbik: a kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt

Jobbik: a kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt

762
hirdetés

A Jobbik szerint a keddi, budapesti magyar-szlovák kormány-csúcstalálkozón a magyar kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt és a Fidesz feláldozza a nemzeti érdekeket a pártérdekek oltárán.

    Szávay István MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a kormány számára láthatóan sokkal fontosabb az, hogy Robert Fico szlovák kormányfő személyében stabil európai szövetségesre leltek. A jobbikos politikus szerint a szlovák miniszterelnök nyilván a magyar közösséget ért sérelmek témájának ejtéséért cserébe támogatja az Európai Unióban Orbán Viktor miniszterelnököt, és „kiáll mellette a fideszes pártállam építése miatt megfogalmazódott európai bírálatokkal szemben”.
    Szavai szerint a Jobbik döbbenettel értesült a keddi tárgyaláson történtekről, amelyet csak a magyar kormányzat „újabb behódolásaként” tud az ellenzéki párt értelmezni. Szávay István hangsúlyozta: helyes és példamutató, hogy a magyar kormány támogatja a hazai szlovák oktatási intézmények felújítását, ám a viszontgesztusok ezúttal is hiányoznak. A Jobbik számára értelmezhetetlen, hogy a miniszterelnök milyen kölcsönös bizalomról beszél, amikor továbbra sem történt semmilyen előrelépés a felvidéki magyarság számára egyetlen sérelmes ügyben sem, legyen szó a nyelvtörvényről, az állampolgársági törvényről, a zászlótörvényről, a dunaszerdahelyi szurkolók megveréséről vagy éppen Malina Hedvig ügyéről.
    Orbán Viktor a keddi csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában kijelentette: Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük.
    A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

MTI

hirdetés
Previous articleGyorsul a szlovák lakosság elöregedésének üteme
Next articleKažimír: az évtized végéig nem csökken 50 százalék alá a szlovák államadósság