HAZA BELFÖLD Jelentősen szűkül a szlovákiai orvosi rendelőkben fizetendő illetékek köre

Jelentősen szűkül a szlovákiai orvosi rendelőkben fizetendő illetékek köre

772
hirdetés

Jelentősen szűkül idén áprilistól a szlovákiai orvosi rendelőkben fizetendő illetékek köre, egyebek mellett megszűnik annak lehetősége, hogy a betegek különdíj fejében fogadási időpontot kapjanak az orvosoktól – írták a pénteken a szlovák lapok.

    A változtatás oka az, hogy Szlovákiában egyes orvosok az utóbbi években egyre többször fizettettek különdíjat a páciensekkel. Leginkább az vált hétköznapi gyakorlattá, hogy az orvosok pénz fejében időpontra rendelték be pácienseiket, ami sok esetben ahhoz vezetett, hogy az időpontot nem kapó páciensek akár egész nap várakozhattak a rendelőkben, mégsem jutottak sorra. Az időpontra való berendelés különdíjának összege változó volt, az esetek túlnyomó többségében tíz euró (megközelítőleg 3 ezer forint) körül mozgott.
    A változtatást a többletdíjat nem fizető páciensek hátrányos megkülönböztetésének felszámolásának szükségességével, illetve azzal indokolták, hogy egységessé és átláthatóvá kell tenni az orvosi rendelőkben fizetendő illetékeket. A változtatást, amelyet az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítása révén vezetnek be idén áprilistól, a Robert Fico miniszterelnök vezette kormánypárt, az  Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik képviselőjének kezdeményezése alapján csütörtök este hagyta jóvá a pozsonyi parlament.
    A módosított szabályozás szerint annak hatálybalépésétől Szlovákiában az orvosok már csak a jogosítvány és a fegyvertartási engedély megszerzéséhez szükséges orvosi igazolás kiállításáért, illetve az alkoholteszt vagy alkalmassági vizsgálat elvégzéséért kérhetnek különdíjat a pácienstől.


MTI

hirdetés
Previous articleA Komáromi Református Egyházmegye alakuló ülése Martoson
Next articleFico: a szlovák kormány ellenzi, hogy Ukrajnának fegyvert szállítsanak