HAZA BELFÖLD Jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás okozta elhalálozások száma Szlovákiában

Jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás okozta elhalálozások száma Szlovákiában

972
hirdetés

sssJelentős mértékben, három év alatt 60 százalékkal emelkedett az alkoholfogyasztás okozta betegségek miatti elhalálozások száma Szlovákiában – írta csütörtöki számában a Sme című szlovák liberális napilap.

    A lap által ismertetett – a 2012 és 2014 közötti időszakra vonatkozó – állami egészségügyi jelentés szerint míg 2011-ben százezer elhalálozás közül 15 volt írható a mértéktelen szeszfogyasztás számlájára, addig 2014-ben már 24.
    A vizsgált időszakban az összes halálozási ok közül az alkoholfogyasztással járó betegségek aránya emelkedett a legnagyobb mértékben. A szeszfogyasztás miatt elhunytak legnagyobb hányada májzsugorodásban halt meg.
    Ivan Novotny, az alkoholfüggőségek kezelésére szakosodott egyik klinikának a lapban idézett szakértője szerint az alkoholfogyasztás miatt halál elsősorban amiatt vált gyakoribbá Szlovákiában, mert egyes kiemelten veszélyeztetett társadalmi rétegekben megnőtt a mértéktelen szeszfogyasztás a megélhetési problémák és az azokkal kapcsolatos frusztráció miatt.
    A szakértő rámutatott: bár Szlovákiában az elmúlt években országos szinten csökkent az egy lakosra jutó átlagos alkoholfogyasztás, egyes társadalmi csoportokban egyáltalán nem isznak kevesebbet, a komolyan italozók évente 29 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztanak el.
    A legfrissebb statisztikák szerint Szlovákiában minden 15 évnél idősebb állampolgárra évente átlagosan mintegy 13 liter tiszta alkohol fogyasztása jut, ezzel az ország az egy főre eső alkoholfogyasztás terén 2012-ben világszinten a 19. helyen volt.

http://www.sme.sk/c/7950136/tazke-pitie-zabija-coraz-viac-za-narastom-je-frustracia-a-existencne-problemy.html


MTI

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleBMW X4 xDrive 20d: Emberszabású X6-os…
Next articleTeljesen megújul az uszoda tanmedencéje