HAZA GAZDASÁG Javult Szlovákia versenyképessége

Javult Szlovákia versenyképessége

1100
hirdetés

vkJavult Szlovákia versenyképessége a Világgazdasági Fórum értékelése szerint az elmúlt egy évben – közölte szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

    A svájci központú nonprofit szervezet besorolása szerint Szlovákia az elmúlt egy évben nyolc helyet lépett előre a 140 ország versenyképességi listáján, és 67-dik.
    Bár Szlovákiának már tavaly is három hellyel javult a besorolása, az ország még az idei adatok szerint is a harmadik leggyengébb értékelést tudhatja a magáénak az Európai Unió (EU) tagországai közül. Az uniós tagországok közül csak Horvátország (77.) és Görögország (81.) kapott gyengébb helyezést, ugyanakkor az EU tagállamok közül Ciprus (65.) és Magyarország (63.) is megelőzi Szlovákiát.
    A lista első helyét már hetedik éve  Svájc szerezte meg, a második Szingapúr, a harmadik az Amerikai Egyesült Államok, a legjobb helyezést elért uniós tagország pedig a negyedik helyen  Németország.
    Szlovákia versenyképességi besorolásának javulását Szlovákia Vállalkozóinak Szövetsége (PAS) vegyesen értékelte. Véleményük szerint az értékelés javulásához hozzájárult, hogy az országban rövidült az új vállalkozás elindításához szükséges idő és a besorolásra pozitív hatással voltak az új technológiák bevezetésére szolgáló állami támogatások is. A szervezet ugyanakkor úgy véli: Szlovákia besorolásának javulásában jelentős szerepet játszott az is, hogy  a listán Szlovákia előtt szereplő több ország a vizsgált időszakban vesztett versenyképességéből és így rosszabb helyezést ért el mint korábban.


MTI

hirdetés
Previous articleSikeres a kajak-kenu utánpótlás
Next articleJóváhagyta a szlovák kormány az uniós kvóták megtámadását az EU-bíróságon