HAZA GAZDASÁG Javult a szlovák külkereskedelmi mérleg

Javult a szlovák külkereskedelmi mérleg

1019
hirdetés

Javult a szlovák külkereskedelem mérlege májusban, a kivitel éves szinten 3,6 százalékkal emelkedett a behozatal pedig ugyanebben az időszakban 1,1 százalékkal csökkent – közölte a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) kedden.

Májusban a szlovák export összege nőtt, 5,64 milliárd eurót tett ki, az import viszont csökkent, 4,98 milliárd euróra rúgott. A külkereskedelem aktívuma májusban történelmi rekordot ért el, 664,1 millió eurót volt, 251,7 millió euróval volt több, mint egy évvel korábban. A kivitel növekedésének üteme ugyanakkor lassulást mutatott, hiszen éves szinten 3,6 százalékot tett ki a az egy évvel korábbi 10,3 százalékkal szemben.
A szlovák gazdaság termékkivitele az év első öt hónapjában 26,46 milliárd euró volt, 4,2 százalékkal több az előző év hasonló időszakinál. Az import ugyanebben az időszakban az előző évihez képest 0,3 százalékkal nőtt, 23,93 milliárd euróra.
Banki elemzők szerint a szlovák külkereskedelmi mérleg javulását nem a szlovák gazdaság kiviteli teljesítményének javulása okozta, hanem a csökkenő import. Ez utóbbit az elemzők szerint az egyszeri és az olyan ciklikusan ismétlődő faktorok, mint a hazai fogyasztás és a kőolaj árának visszaesése, mellett az is befolyásolt, hogy csökkent az ipar behozatali igénye az ágazat strukturális változása miatt.
„A gyenge hazai keresletnek köszönhetően csökkent a fogyasztói és a befektetési importra kifejtett nyomás” – vélekedett az adatok kapcsán Lubomír Korsnák az UniCredit Bank Slovakia vezető közgazdásza, hozzátéve: a külkereskedelmi mérleg alakulásában szerepet játszott az is, hogy az utóbbi években – a hazai beszállítói lánc folyamatos kiépülésének köszönhetően – csökken a lokális ipar behozatali igénye.
Elemzői vélemények szerint a szlovák külkereskedelem várhatóan az év hátralévő részében is megőrzi aktív mérlegét, mivel nem lehet számítani a hazai fogyasztás élénkülésére.

MTI

hirdetés
Previous articleTIS: Szlovákia a harmadik legkorruptabb ország az EU-ban
Next articleLajcák: Különös és logikátlan volt a Benes-dekrétumokról szóló közmeghallgatás