HAZA RÉGIÓ Játszani is engedd… Anyanyelvi vetélkedőn vettek részt a Selye János Gimnázium diákjai

Játszani is engedd… Anyanyelvi vetélkedőn vettek részt a Selye János Gimnázium diákjai

640
hirdetés

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.” Lőrincze Lajos nyelvész, nyelvművelő szavait szem előtt tartva folyamatosan ismerkedünk anyanyelvünkkel, s igyekszünk megragadni a lehetőségeket, ahol megszerzett tudásunkat kamatoztathatjuk. Ezért lelkesen fogadtuk, amikor tanárnőnk, Spátay Adriana, egy versenyfelhívással szólított meg minket.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös vetélkedőjére invitált bennünket. Az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv elnevezésű verseny célja, hogy a diákok körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást, hogy játszva ismertesse meg nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A csapatverseny első fordulója levelezős formában zajlott. Társaimmal igyekeztünk precíz, pontos munkával bekapcsolódni a versenybe, s ezért jutalmul meghívást kaptunk a rimaszombati országos megmérettetésre. A versenyen kiemelt szerepet kapott a nyelvi kreativitás és leleményesség, a kommunikációs készség, valamint az általános műveltség is. Villámkérdésekre válaszoltunk, feladatlapokat oldottunk, szólásokkal, közmondásokkal foglalkoztunk, és előadtunk egy rögtönzött mesét is.

Az első helyezést a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai, a harmadik helyet a királyhelmeci gimnázium tanulói szerezték meg. Négytagú csapatunk szoros küzdelemben a 2. helyezést érte el. A csapat tagjai a II.A osztályból: Adamek Bianka, Borvák Barbara, Slezák Dóra, Búzás Eszter. Köszönjük szépen Spátay Adriana tanárnőnek a felkészítést, bizalmat és biztatást!

Búzás Eszter II.A

hirdetés
Previous articleIrány a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál!
Next articlePünkösdi sortáncjárás – most vasárnap Gútán!