Kezdőlap DUNATÁJ Januártól a sínek mentén gyalogolunk Pozsonyig?

Januártól a sínek mentén gyalogolunk Pozsonyig?

1430
MEGOSZTÁS

Amikor a MOST-HÍD után „hullanak a csontvázak”…

Nem okozott komolyabb meglepetést a hír, miszerint a korábbi kormány közlekedési tárcája – Érsek Árpád vezetése alatt – nem csupán a sztrádaépítésnél okozott sorozatban botrányt, hanem mint az kiderült, a vasút terén sem végzett tökéletes munkát. A RegioJet vezetőségének kellett figyelmeztetnie a tárcát, hogy az elmaradt közbeszerzés miatt előfordulhat, hogy decemberben kénytelen lesz felfüggeszteni a Komárom- Pozsony közötti vasúti forgalmat.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) még ez év februárjában bejelentette, hogy nem vesz részt a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonal üzemeltetésére kiírt versenypályázaton. A ZSSK szerint az SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma túl rövid határidőt szabott a minősített ajánlat benyújtásához. Az állami közlekedési vállalat panaszt is tett a versenypályázattal kapcsolatban, és felszólította a tárcát, hogy törölje azt, hirdessen újat. A forgalmas, 95 km-es vonalon jelenleg még a RegioJet magán közlekedési társaság üzemelteti a vonatközlekedést, ám a szerződése
ez év végén lejár. A RegioJet ismét jelentkezett a versenypályázatra, és a kiírás szerint a nyertes 2021-től kezdheti meg az utasok szállítását. A tárca tíz évre köt szerződést vele, viszont időközben kiderült, hogy Érsekék elfelejtették az új versenytárgyalást meghirdetni, így a közlekedési minisztériumnak alig fél éve van arra, hogy olyan vasúttársaságot találjon, amely biztosítaná a főváros és Komárom közötti személyszállítást. A RegioJet a két évig tartó átmeneti időszakban még működtetni tudná a szakaszt, de csak a már ma is forgalomban lévő, régebbi kocsikkal. Az új, klimatizált szerelvényeket ugyanis a cég bérli, és mivel nem biztos, hogy ők kapják az újabb hosszú távú megbízást, ezt a bérletet nem hosszabbították meg. Új kocsikat szerezni pedig – az idő rövidsége miatt – nem tud a RegioJet.

DUNATÁJ HETILAP 29/2020

Kép: pixabay

hirdetés