HAZA GAZDASÁG Januártól 405 euróra emelkedik a minimálbér

Januártól 405 euróra emelkedik a minimálbér

1166
hirdetés

Döntött szerdán a kormány, 2016-tól a minimálbér összege a jelenlegi bruttó 380 euróról 405 euróra emelkedik. Az elmúlt két évben összesen 15 százalékos a növekedés. A Munkáltatói Szövetségek Társulása (AZZZ) ezt inkább politikai, mint gazdasági intézkedésnek tekinti.

A sokadik háromoldalú egyeztetés sem hozott eredményt (az utolsóra hétfőn került sor minimálbér-ügyben) a szociális partnerek között. A Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ) 410 eurót szorgalmazott, az AZZZ a jelenlegi 380 eurós szintet tartotta volna meg. Egyezség híján így a döntés, akárcsak tavaly, a kormány kezébe került, amely kezdettől fogva 400 eurós javaslattal állt elő. Ezzel érkezett a szerdai kormányülésre is Ján Richter munka-családügyi és szociális miniszter. Végül a kompromisszumos 405 euró mellett tette le voksát a kabinet, ami inkább a szakszervezeteknek kedvez.
„Minden évben ismétlődnek azok az érvek, hogy a minimálbér miatt csökken a konkurenciaképesség.

Mindezidáig azonban tényekkel ezt az összefüggést senki nem bizonyította” – nyilatkozta Slavomír Manga, a KOZ alelnöke. Úgy véli azonban, a minimálbér emelését a kompenzációk bővítésének is követnie kell.

Ján Richter elmondta, a kormány a döntéshozatalkor figyelembe vette a nemzetközi szervezetek ajánlását, amely szerint a minimálbérnek el kellene érnie a nemzetgazdaság átlagbérének 60 százalékát. „Mi jelenleg ötven valahány százaléknál tartunk” – tette hozzá. A 405 euróra való emelés 6,58 %-os minimálbér-növekedést jelent, s ez magával vonja a minimál-órabérek emelkedését is a jelenlegi 2,184 euróról 2,328 euróra.

A minimálbér emelése a kormány második szociális csomagja keretében történik. Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke több okból is pozitívan értékeli ezt a csomagot, hiszen a bérből és fizetésből élők könnyebb megélhetését segítheti elő, másodsorban pedig, mert az MKP 2012-es választási programjának egyes pontjait valósítja meg. „Ilyen például az alapélelmiszerekre kivetett ÁFA csökkentése vagy a minimálbér emelése” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak. Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke egyrészt a választások előtti mézesmadzagnak tartja, másrészt indokoltnak tartja a kormány döntését, hiszen a bérek tekintetében nagy a lemaradásunk a fejlett országokkal szemben. „Ha az ország gazdasági helyzete megengedi, igenis növelni kell a minimálbért”- véli a politikus.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBemutatkoztak az MKP listáján induló fiatal függetlenek
Next articleZáróhangverseny a Szt. András-templomban