Kezdőlap HÍR-MIX Ján Budaj környezetvédelmi miniszter Nagylélen járt

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter Nagylélen járt

576
MEGOSZTÁS

Múlt héten pénteken a nagyléli rezervátumban járt a környezetvédelmi miniszter, ahol a Duna-parton átvette a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Szövetség petícióját, amelyben a környezetvédelmi szakemberek a nagyléli sziget csodás természeti adottságainak védelmére hívták fel a figyelmet. A petíciót április 22-én indította útjára a PRTSZ, amelyet viszonylag rövid idő alatt 11 603 személy támogatott aláírásával. A petíció legfontosabb pontja, hogy a természet megóvása érdekében sikerüljön visszaállítani a Duna másodpercenkénti 60 m3-es vízáteresztő képességét.

A léli sziget az utóbbi években természetvédelmi területté alakult át, amely a hazai lombos erdők védelmét szolgálja. Ez a problémakör sokáig nem tartozott a természetvédelem fontos feladatai közé. Az, hogy jelenleg a Duna vízmennyisége nem elegendő a sziget természetes nedvességellátásához, egyértelműen a bősi vízierőmű vízvisszatartásának köszönhető. Ezzel kapcsolatosan Ján Budaj miniszter rámutatott arra, hogy a tárca már megkezdte az előkészítését annak, hogy növelje a Duna vízátfolyását, és így biztosítsa a területek öntözhetőségét. – Az egész adminisztrációs rendszert szeretnénk egyszerűsíteni, amellyel a rendszeres öntözést biztosíthatjuk. Ebben a harcban a természetnek, és az életkörülmények javításának elsőbbséget kell kapnia – mondta. A belföldi Duna-ágak vízellátása a bősi erőmű átadása óta egyre kisebb. A miniszter kifejtette, hogy megfelelő védelmet szeretne biztosítani ennek a tájvédelmi övezetnek is.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter múlt heti nagyléli látogatása során a tárca kiemelt feladatának nevezte az ősi tájjellegű természetvédelmet.

– Ez a terület a szűzi természet csodája, ahol a múltban tekintélyes mennyiségű arany ülepedett a fövenybe, egyedülálló mozaikot alkotva az itt
élő füves és nedvességkedvelő környezettel és élőlényekkel, amelyek most veszélybe kerültek a vízhiány miatt. Nagyra értékelem a nyilvánosság erejét, és szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy hamarosan több víz folyik majd a Dunaágakba – mondta zárszavában Ján Budaj miniszter.

 

Kép: Horváth Ádám

DUNATÁJ HETILAP 34/2020

hirdetés