HAZA RÉGIÓ Izsa büszkesége

Izsa büszkesége

1414
hirdetés
Vajda János nagyapja és a díjak, serlegek társaságában – a szerző felvétele
Vajda János nagyapja és a díjak, serlegek társaságában
– a szerző felvétele

Május 24-én az izsai múzeum épületében 15 órai kezdettel nyitották meg Vajda János, 2014-ben Sanghaiban díjnyertes western lovas és az izsai Kelementia Lovasklub elnökének kiállítását.

A megnyitóra szép számban egybegyűlt közönséget Králik Zsuzsanna, a múzeum vezetője üdvözölte, majd Izsa polgármestere, Domin István köszöntötte a díjnyertes lovast, a település büszkeségét. Szép kultúrműsor, szavalat, furulyaszám és ének után Tóth Kurucz Mária méltatta Vajda János életútját, aki 1984-ben látta meg a napvilágot. Mindössze nyolchónaposan, még mielőtt járni tudott volna, ültette őt pónira nagyapja, Kurucz Lajos. Anyai nagyszüleitől örökölte a lovak szeretetét, a róluk való gondoskodást, törődést, a lovaglás szépségét. Kurucz Lajos, a nagyapa, e sportág imádója, az első felvidéki huszárbandériumban megalapítója is volt az izsai lovasklubnak. E munkájába unokáját, Janit is örömmel bevonta. Vajda János középiskolai tanulmányai után versenylovakat tréningezett Angliában, illetve Magyarországon Nagyigmándon. 1996-ban, már 12 évesen részt vett Izsa zászlajának és címerének avatásán, majd az első tavaszi hadjáratban, és a többi huszárral folyamatosan huszárbemutatókat tartottak a közelebbi és a távolabbi községekben. Igazi lovaglási tehetsége az 1. Nemzeti Vágtán derült ki, ahol 100 méterrel előzte meg versenytársait, akik másnap irigységből a palánk mellé szorították, s szereplését lehetetlenné tették. 1990-ben Ógyallán beleült egy westernyeregbe, s ezzel egy új „szerelem” kezdődött. 2010- ben mint amatőr versenyző már olyan sikereket ért el, hogy a pozsonyi Western Szövetségbe felvették tagnak. Sokunk szemében a filmekbeli vadnyugati lovas jellegzetes öltözetével, viselkedésével a szabadság jelképe. Valójában azonban a western stílus a marhacsordák körüli munkából alakult ki az Egyesült Államokban és Mexikóban. A rendkívül ügyes lovasoknak kellett a marhacsordát kordában tartaniuk. Később ebből a tevékenységből alakult ki a western lovaglás, amit a ló és a lovas tökéletes összeforrottsága biztosít. Vajda János az izsai lovasklubban szeretett volna western részleget létrehozni, de jelentős ellenállásba ütközött. Így az eredeti lovasklub kettévált. Megalakult a Kelemantia Lovasklub Izsa, amelynek János lett az elnöke és megalakult a 2. lovasklub is. Jelenleg mindkettő működik. A Kelementia Lovasklub annak ellenére, hogy a nulláról indult, gyönyörű eredményeket ért el. 2011-ben szlovák bajnoki díjat nyert, Vajda János az év lovasa lett, lova, Luger pedig az év lova, középeurópai bajnokságot is nyertek Lengyelországban (1., 3. díj). Az egész évi pontozás eredményei alapján Szlovákia győztese János lett. 2012-ben az év lovasdíjának tulajdonosa. A 2013-as év kevésbé szerencsésen indult, mert János lova két hónapra lesérült, mégis a közép-európai bajnokságon, Székesfehérvárott több számban lettek nyertesek. A 2013-as évben 4 startból 3 első díjat
hoztak haza. 2014-ben János két alkalommal győztes lett, csapata összetett champion-díjat kapott, s így jutott ki Vajda János a világbajnokságra Sanghaiba és vált győztessé. Eredményeihez szívből gratulálunk, hiszen magas színvonalra emelte Izsán a lovaglást. János legnagyobb álma, hogy a lovaglás szeretetével nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is beoltsa. Kívánjuk, hogy álma teljesüljön.

Dr. Egriné Dr. T. Szonja

DUNATÁJ HETILAP 25/2015

hirdetés
Previous articleTámadás a tunéziai turistaövezetben: 27 embert gyilkoltak meg
Next articleEsterházy János rehabilitációját sürgették Prágában