HAZA GAZDASÁG Ismét rekordévet zár a szlovák Kia

Ismét rekordévet zár a szlovák Kia

1003
hirdetés

Ismét rekordévet zár az idén a Kia Motors Slovakia, a dél koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának idei gyártása az év végéig meghaladja a 300 ezer gépkocsit – közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.

    A Kia vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzeme, a gyár 7 éves történetében az idén először működik teljes kapacitással, és először gyárt majd több mint 300 ezer gépkocsit egy évben.
    A vállalat tavaly is rekordévet zárt, 2012-ben 292 ezer gépkocsi gördült le az üzem gyártósorairól, ami 15 százalékos növekedés volt az előző évihez képest. A vágtapolcai autógyár az idei év kezdetén közzétett terveiben 290 ezer gépkocsi legyártását tervezte 2013-ban, a cég szerint ezt a tervet az eddigi gyártási mutatók alapján sikerül túlteljesíteni.
    A vállalat legnagyobb felvevő piaca november végéig az idén is Oroszország maradt, az idén gyártott gépkocsik 22 százalékát itt értékesítették. A Szlovákiában készült Kia gépkocsik második legjelentősebb piaca ismét Nagy Britannia volt, a gyártás 13 százaléka került a szigetországba, a harmadik helyet pedig Németország (az értékesítés 9 százaléka) foglalta el. A szlovák Kia által gyártott modellek közül az idén is a márka városi terepjáróiból (SUV) a Kia Sportage-ból készült a legtöbb, ebből a modellből készült az összes itt gyártott gépkocsi 51 százaléka. A vágtapolcai üzemben készülő gépkocsik közül a második generációs Kia cee’d adta a gyártás második legnagyobb, 39 százalékot kitevő, hányadát.
    A Kia Motors Slovakia vágtapolcai gyártóüzemének 2006-os beindítása óta, az üzem gyártósorain összesen már több mint másfél millió gépkocsi készült el. Ugyanebben az időszakban a szlovákiai Kia 2,1 millió gépkocsi motort gyártott, ezek 56 százaléka volt benzines, 44 százaléka pedig dízel üzemű.
    A KIA Motors Slovakia, a Kia Motors Corporation első európai üzeme és Szlovákia második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező autógyára. A vállalat jelenleg 3800 alkalmazottat foglalkoztat, amivel az egyik legnagyobb munkáltatónak számít Szlovákiában.

MTI

hirdetés
Previous articleRobert Fico lesz a szlovák kormánypárt államfőjelöltje
Next articleA DAC korábbi játékosa lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya