HAZA HÍR-MIX Irány a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál!

Irány a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál!

1316
hirdetés

E hét végén Komáromtól „egy ugrásra“ valósul meg a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál, amely Közép-Európa legnagyobb autentikus hagyományőrző rendezvénye. Ráadásul Turbók Attila személyében annak egyik koordinátora, illetve médiareferense a dél – komáromi Monostori Erőd kulturális menedzsere és programszervezője, aki az olvasóinknak szívesen ecsetelte a részleteket, s meg is hívta őket az élménygazdag forgatagba.

Kik, mióta és milyen céllal rendezik meg a Tatai Patarát, s mit jelent az elnevezése?
A Zombori Mihály ötletgazda vezette ZOFI Rendezvényszervező Kft. június 3-5-én tizennegyedszer tartja meg a Tatai Patarát, amellyel Pálffy Miklós gróf és serege 1597. május 23-i, vagyis 425 évvel ezelőtti, dicső tatai várostromára emlékezünk. Akkor a magyaroknak az adott kor újdonságának számító, kapurobbantó petárdával, azaz patarával sikerült bevenniük a törökök által megszállt várat. Többek között a csatajelenetek forgatókönyvét is író dr. Négyesi Lajos ezredes – hadtörténész és a török programokat koordináló Hegyi Tamás neve fémjelzi a fesztivált, én pedig „Pálffy grófként” a magyar sereget vezetem.

Évente mennyi bel- és külföldi látogatót vonz ez a háromnapos kuriózum, s annak sikeréért hányan munkálkodnak?
Minden évben több mint 10 ezer körüli a látogatók száma, akiknek az egyedi élményekkel való gazdagításáért közel 300 hagyományőr, valamint a vásárban több mint 100 kézműves, illetve múltbeli mesterségeket felelevenítő termékkiállító, jó pár mutatványos, tűzzsonglőr és sok száz további segítőtársunk munkálkodik. Az utóbbiak például a Magyar Faluban szorgoskodnak, ahol pár éve magyaros kiegészítő programokat kínálunk, így a kihalóban levő, hajdani mesterségeinket mutatjuk be. Továbbá állatsimogatót működtetünk őshonos állatfajtákkal, és a 16 – 17. századbeli magyar vidéki élet további jellemzőivel szolgálunk. Nem csak a hagyományőrök viselete, fegyverzete és a sokféle műsor autentikus, hanem a pogány török és a keresztény magyar tábor felépítése is, amelyek látogatói a táborlesek során alaposan körülnézhetnek, kipróbálhatják a fegyvereket, és elbeszélgethetnek a végvári vitézeket is megidéző hagyományőrökkel. Sőt, a török táborban korabeli török étel- és italkóstolóban is részük lehet, s érdemes elkortyolgatniuk egy igazi török kávét…


Évről évre mely´ programok bizonyulnak a legvonzóbbaknak, s a már jól bevált fesztivál – forgatókönyvet minden évben újabb attrakciókkal színesítitek-e?
A nyílt színi csatákkal párosuló, látványos hadijátékokat mindig hatalmas várakozás és érdeklődés övezi. Az Öregvárban vasárnap a kapu berobbantásával és a töröktől való visszafoglalásával idézzük meg Pálffy Miklós szellemét, valamint egy várinstallációt is ostrom alá veszünk. Sosem lehetünk teljesen elégedettek a programokkal, ezért azok sorát folyamatosan újabb elemekkel bővítjük. Érdemes ezt tennünk, hiszen közkedveltté vált a már említett Magyar Falu – program, továbbá sokakat vonz a török táborban nemrég helyet kapott hastáncos hárem is. Az idei újdonságainknak az számít, hogy pénteken este autentikus török zenei koncertet kínálunk, s a fesztiválra ellátogat a magyarság keleti származását hangsúlyozó, Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) nagykövete, dr. Hóvári János professzor. A csatajelenetek lebonyolításába is mindig becsempészünk valami újat, például idén nagyszabású pirotechnikai bemutató tartunk – felgyújtjuk a keresztény tábort. Egy másik csata során pedig a török lovasság majd látványosan lerohanja a magyar tábort. Sőt, két török harcost a nagyközönség szeme láttára karóba húzunk! Négyesi Lajos ezredes úr pedig egy hiteles történelmi esemény alapján színdarabot is írt, amelyet hagyományőrök és színészek közreműködésével szombaton este mutatunk be.

Tehát a programok java része mindhárom napon más lesz. Mennyibe kerül a fesztivál teljes idejére szóló belépő és a napijegy?
A https://tataipatara.hu/informaciok oldalon már olvasható, hogy a fesztivál teljes idejére szóló jegy 4 ezer, illetve diákoknak, nyugdíjasoknak és Tata-kártyával rendelkezőknek kedvezményesen csak 2 ezer euróba kerül, a napijegy ára pedig helyszínen történő vásárlás esetén egységesen 2 ezer forint. Sőt, a fesztivál – belépővel rendelkező látogatók ezer forintos kedvezményes áron a helyi Esterházy – kastélyba is válthatnak, 90 napig felhasználható belépőjegyet. Megemlítendő, hogy pénteken reggel csoportokban több mint 700 diákot várunk az ingyenes Deák Patarára, amely során a táborokban felállított akadálypályákon bizonyíthatják saját rátermettségüket, s a legügyesebbeket megjutalmazzuk.

Leggyorsabban miként érhetők el a fesztiválhelyszínek, s az autókkal, buszokkal érkezők számára elegendő parkolóhely lesz-e?
Az Esterházy – kastéllyal szemben található Kastély téren áll majd a keresztény tábor, s ott lesznek a csatabemutatók is. Az Öreg – tó partját végig árusok foglalják majd el, az Öregvárban pedig a török tábor és a zenei programok helyszínéül szolgáló színpad is helyet kap. Az egyes pontokat összekötjük egymással, s először érdemes a tó partjára jönni, majd onnan bebarangolni az összes helyszínt. A gépkocsikat és buszokat a közeli nagyáruházak parkolóiban kell hagyni, mert a fesztivál – helyszínekre csak gyalog szabad belépni. Azok és a tatai vasútállomás között rendszeresen helyi buszjárat közlekedik, de a túrázók akár gyalog is nekivághatnak ennek a távnak. Az ottlét tervezése kapcsán annyit jegyeznék meg, hogy még pénteken 21 és szombaton 21,30 órakor is kezdődnek koncertek. Vasárnap pedig 18 órakor a művelődési ház előtt látványosan búcsúzik a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandára, amit azért sem érdemes kihagyni, mert Magyarországon ennek a tatai dandárnak van a legmodernebb lövésztechnikai felszerelése. A tagjai pedig a szombaton 15 órakor kezdődő Regionális Katonazenekari Fesztiválon katonazenekari bemutatót tartanak. Azzal, hogy a látogatók részt vesznek ezen a magáncég és segítői által rendezett fesztiválon, megtisztelik azt a bődületes munkát, amit a siker érdekében nagyon sokan összefogva végzünk. A részletes programunk a http://tataipatara.hu/programok?fbclid=IwAR0nhP4IPqlSc5FTByBSLEMocWVIb16ZnKN-wTBH8TM9i1giIC-7P6_LihI oldalon található.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articlePénteken megkezdődnek a Sajó szlovákiai szakaszán a szennyezés megállítását célzó munkálatok
Next articleJátszani is engedd… Anyanyelvi vetélkedőn vettek részt a Selye János Gimnázium diákjai