HAZA KÜLFÖLD Internetadó – A tüntetés lezárása után erőszakos cselekmények történtek a Fidesz-székháznál

Internetadó – A tüntetés lezárása után erőszakos cselekmények történtek a Fidesz-székháznál

933
hirdetés

Internetadó - A tüntetés lezárása után többen megdobált?Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment, megdobálták az épületet, és más, erőszakos cselekmények is történtek. A rendőrség esti közleményében azt írta, garantálják a közrendet, egyúttal jelezték, hogy kettős sorfalban felálltak a Fidesz-székház elé.

    A Facebookon szervezett tüntetés résztvevői a József nádor térről a Hősök terére vonultak, ahol Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója megköszönte a résztvevők jelenlétét.
Tüntetők egy csoportja azonban a Fidesz-székházhoz vonult, ahol a szervezők kérésére magukkal vitt régi számítástechnikai eszközökkel, például klaviatúrákkal kezdte dobálni az épületet. Az eszközöket a szervezők egy általuk ironikusan „eszköz-dobálósnak” nevezett, a Youtube videomegosztó portálra helyezett videóban is kérték a tüntetőktől.
Többen felmásztak a székház földszinti erkélyére, ahová két uniós zászlót is kifüggesztettek. A demonstrálók a „Viktátor”, „demokráciát”, „Európa”, „áfacsalók” felkiáltásokkal és hangos éljenzéssel kísérték a dobálást, majd megjelent egy, „az alaptörvény érvénytelen” feliratú molinó is.
A tüntetők a Fidesz-székház több ablakát is bedobták, és több helyen a redőnyöket is megrongálták. A székház előtti kerítés egy darabját Tüntetés az internetadó ellen Budapestenkidöntötték.
Több tv-stáb tagjait is inzultálták, a HírTV riporterét egy alkalommal megakadályozták abban, hogy tudósítson a helyszínről.
A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, de egyelőre a demonstrálók a helyszínen maradtak. A rendőrök este 9 óra előtt kordont vontak a székház elé.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon vasárnap este fél tíz előtt néhány perccel megjelent közleményében hangsúlyozta: a rendőrség garantálja a közrendet, közbiztonságot.
Közölték: a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkező demonstrálók közül néhány, arcát sállal, csuklyával takaró ember megrongálta a székház két nyílászáróját. Az ingatlan kerítését bedöntötték, felmásztak az erkélyre.
A rendőrség felszólítására a csoport elhagyta az ingatlan területét – tudatták.
A Készenléti Rendőrség a személy- és vagyonbiztonság védelmében kettős sorfalban felállt az épület elé.
A rendőrség és a tüntetés résztvevői között konfliktus nem alakult ki – közölte a BRFK.
A BRFK az MTI este 9 óra után feltett kérdésére közölte, hogy addig nem vettek őrizetbe senkit a demonstrálók közül; a tüntetők, illetve a rendőrök létszámáról nem adtak tájékoztatást.


MTI

hirdetés
Previous articleAz Aba leve csordogált a hordókból
Next articleMár rendelhető a Vissza a jövőbe légdeszkája