HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Időszerű zöldségvédelem

Időszerű zöldségvédelem

800
hirdetés

Obrázok1DDAz időjárási körülmények továbbra is a gombás és baktériumos továbbfertőzésnek kedveznek. Igaz ez a paradicsomvész terjedésére is. A paradicsom termesztésének a csapadékos idő vagy az öntözés, az időnként túl meleg időjárás kedvez, igy a paradicsomvész – Phytopthóra infestans – kórokozójának is. Termesztőknek az ellene való védekezést még a folyamatos termésérés is megnehezíti. Paradicsomon a károsítás kezdeti tünetei a levélcsúcson, levélszélen jelentkeznek először, később a teljes lombszáradás is bekövetkezik.
Ezt megelőzően a levélzet sárga foltosodása és a fonáki részen a szőlőperonoszpórához hasonló penészgyepkiverődés is jellemző a betegségre. Ez a károsító gomba ugyanis elég közeli rokona a szőlőperonoszpórának. Ez a rokonság egyben kézenfekvővé teszi az ellene történő védekezés elveít, módszereít is. Nagyon fontos, ill. a védekezés legfontosabb gyakorlati elve, hogy a megfelelő gombaölő permetlevet még a fertőzés észlelése előtt juttassuk ki a növények lombjára. A kedvező hőmérséklet mellett a csapadék, vagy az öntözővíz teszi lehetővé a gomba csírázását és a fertőzés terjedését. Ha azonban a lombozatot előírásszerű töménységben szerves vagy réz hatóanyagú permetszerrel már korábban beborítottuk, a gomba
nem tud fertőzni, elpusztul. A réztartalmú szerek használata ilyenkor előnyösebb, mert az erős nap hevétől a levegő oxidatív hatására nem bomlanak fel, tartósak. A következő készítményeket használjuk: Funguran 0,5%, Champion 50 WP 0,7%, Kocide 2000 0,35%, Kuprikol 50 0,7%, Cuproxat SC 0,5%, várakozási idejük 7 nap. A szerves hatóanyagú gombaölő készítmények is megfelelő védelmet nyújtanak a kórokozó ellen. A kontakt hatóanyagú készítmények pl. a Bravo 500 0,5% (7), Díthane M 45 0,3% (21), Novozir MN 80 0,3% (21), általában 5 – 7 napig tartják hatásukat, a felszívódóak, pl. az Acrobat MZ vagy WG 0,25% (21), Ridomil Gold plus 42,5 WP 0,5% (10), Tanos 50 WG 0,06% 10 – 14 napig védenek. A védekezést a hatásidő lejárta előtt meg kell ismételni, amennyiben a fertőzés tovább tart. Tapadószer Agrovital 0,025% vagy Silwet L 77 0,01% hozzáadásával biztosítjuk, hogy a levélzetről sem az esővíz nem mossa le, sem a napsugárzás hatására nem veszít a permetszer a hatásából. Az ilyen védekezéseket természetesen kombinálhatjuk a burgonyabogár elleni védelemmel és a levéltrágyázással is. Szőlőben a fürtzáródás és színváltozás időszaka tart. Az időjárási viszonyok kedveztek mind a lisztharmat, mind a peronoszpóra fertőzésnek. A csapadékos időjárással összefüggésben egyre több helyen jelenik meg a zöld fürtökön a botritisz tünete is. Ezért a védekezést folytatni kell. A legjobb, ha mindhárom betegség ellen egy menetben tudunk védekezni, pl. a hármas hatástartammal rendelkező szerekkel Cassiopee 79 WG 0,3% (28), Swítch 62,5 WG 0,1% (35), Eclair 49 WG 0,05% (35), Shavít F 71,5 WP 0,2% (30).

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleEurópai hírű arborétum
Next articleVadkacsák