HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Időszerű teendőink a földeken és a kertekben

Időszerű teendőink a földeken és a kertekben

974
hirdetés

Kalászosok
Tavaly jelent meg először a gabonatáblákon a sráfos mozaikvírus, amely a WSMV (Wheat streak mosaic virus) egyedi megnevezést kapta. Az Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsia egyes részen már korábban is ismert betegséget a gabonaszár világoszöld és sárga körkörös sávjairól ismerhetjük fel. Elsősorban egy 0,3 mm-es, sárga rovar, az Aceria tosichella terjeszti. Fertőzése jelentős hozamkiesést okozhat.
A szőlőben
jelenleg a fürtvirágzatok fejlődése történik, a tőkék hajtásai és fürtjei a betegségek szempontjából a legfogékonyabb fejlettségi állapotba léptek, amely a virágzáshoz közeledve csak fokozódik. Tekintettel a szőlő fejlettségére és az elmúlt néhány héten hullott több mint 50 mm csapadékra, azonnali védekezés szükséges annak érdekében, hogy a virágzás előtt biztosítsuk a tőkék hajtásainak és fürtvirágzatainak egészséges fejlődését. A peronoszpóra ellen mindenképpen felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó kombinációkat alkalmazzunk. Figyelembe véve, hogy még a virágzás előtt vagyunk, ezért a korábban is ajánlott készítmények újbóli alkalmazását javasoljuk, pl.: Acrobat MZ WG, Forum R, Ridomil Gold MZ WG, Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Mildicut (+ kontakt partner használata javasolt, pl.: rézkészítmények, Dithane, Bravo 500, Polyram DF, Delan 700 WG). Hasonlóan a peronoszpórához, a lisztharmat elleni védekezést is feltétlenül folytatni kell. SAASSAAMivel a lisztharmat a peronoszpóránál alattomosabb betegség, ezért fokozott mértékben ügyelnünk kell arra, hogy a virágzás előtti kezelésekkel jól megalapozzuk az ellene való védelmet. Mindenképpen meg kell akadályoznunk a lombozaton való megtelepedését, annak érdekében, hogy a fürtöket is hatékonyan meg tudjuk védeni ellene. Ennek érdekében folytassuk a már megkezdett felszívódó és kontakt hatóanyagot tartalmazó kombinációk alkalmazását. A felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítmények közül a jelenlegi időszakban az alábbi készítmények közül válasszunk, pl.: Topas 100 EC, Bumper 25 EC, Systhane Duplo, Falcon 460 EC, Folicur Solo, Orius 20 EW. A fenti készítmények mellett mindenképpen alkalmazzunk a lisztharmat ellen is kontakt partnert. A legkézenfekvőbb védekezés a kéntartalmú növényvédő szerek alkalmazása, pl.: Thiovit Jet, Kumulus, Cosavet DF. Tekintettel arra, hogy a direkttermőket (pl. Othelló) is tartalmazó ültetvényekben ezen fajtákat perzselés érheti, ezért ilyen területeken kontakt kombinációs partnernek a Karathane Start használjuk. Júniusban is döntő fontosságú a gyümölcsösökben az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevélaknázómoly is. Alma- és körtefák A gyakori eső kedvez a ventúriás varasodást okozó gombafertőzésnek. A kórokozó a fiatal leveleket, és az apró terméskezdeményeket is fertőzheti. Meg kell kezdeni a permetezést ellene, és a betakarításig szükség esetén további kezelések szükségesek. Használjunk kontakt hatású szereket: Rézoxiklorid, Bordói por, Champion, Delan, Dithane, Kocide, Orthocid, Perthiram. Néhány szisztemikus hatású fungicid: Anvil, Chorus, Discus, Rubigan, Score, Sumi 8, Systhane,Topas. Ez utóbbiakat az intenzív lomb kifejlődése alatt májusjúnius első felében érdemes használni, mert csak ezek adnak megfelelő védelmet az új, a permetezések között kifejlődő levelek részére. A lisztharmat gomba a fertőzötten
kifejlődő hajtásokról folyamatosan fertőzi az új leveleket, virágokat. Ezeket az egyöntetűen fehér színű, a gomba által bevont hajtásokat vagy ki kell metszeni, eltávolítani, ha nem sok található, vagy lisztharmat elleni szerrel minél előbb lepermetezni. Hatékony szerek lisztharmat ellen: kén tartalmú szerek, Karathane, valamint Anvil, Chorus, Discus, Nimrod, Punch, Rubigan, Score, Systhane, Topas, Topsin. A lisztharmat ellen a szüret idejéig szükséges rendszeresen védekezni, mivel a gomba konídiumai folyamatosan fertőzik a növényt.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleZalatnay szerint már kijárna neki egy Kossuth-díj
Next articleRumcájsz gyermekszemmel