HAZA RÉGIÓ Idei első közgyűlését tartotta a Pons Danubii Tatán

Idei első közgyűlését tartotta a Pons Danubii Tatán

1285
hirdetés

IMG_4506Megtartotta éves első közgyűlését a Pons Danubii határon átnyúló együttműködési társulás a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban. A január 13-án rendezett tanácskozáson többek között értékelték az elmúlt egy év munkáját, és meghatározták a szervezet ezévre vonatkozó céljait is.

A Pons Danubii EGTC társulás magyar és felvidéki települések összefogásával Michl József, Tata polgármesterének kezdeményezésére jött létre, 2011-ben jegyezték be. Tagjai magyar részről Tata, Kisbér, Komárom, Oroszlány, szlovák részről Gúta, Ógyalla, és Észak-Komárom. Célja az Európai Unió társfinanszírozásában, területi együttműködésben megvalósuló programok végrehajtása, a gazdasági, társadalmi kohézió elősegítése.

Az Európa Parlament és Tanács még 2006-ban fogadta el az európai területi együttműködési csoportosulásról, az EGTC-ről szóló jogszabályt. Az angol betűszó jelentése: European Grouping of Territorial Cooperation, vagyis Európai Területi Együttműködési Csoportosulás. Az EGTC szerveződés lényege, hogy határmenti települések az országhatárt lényegében figyelmen kívül hagyva szövetkezhetnek gazdasági, kulturális és egyéb területeken való együttműködésre, valamint önállóan pályázhatnak uniós forrásokra is. Az európai területi társulások lehetőséget nyújtanak az önkormányzatoknak, régióknak és az államoknak, hogy határon átnyúló, vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre, és így valósítsák meg közös céljaikat.

A Pons Danubii az elmúlt időszakban komoly pályázati beruházásokat valósított meg, többek között Komáromot és Gútát sikerült összekötni egy kerékpárúttal közel 20 km-es szakaszon, szintén kerékpárút épült a Monostori Erőd körül, ipari parkok fejlődtek Dél-Komáromban és Ógyallán, és munkája nyomán több olyan pályázat is megvalósult, amely minden települést érintett, ilyen volt például a társulás városi televíziói számára létrejött együttműködési hálózat kialakítása a határ mindkét oldalán.

A Pons Danubii szerdai közgyűlésének napirendi pontjai között szerepelt  beszámoló a szervezet múlt évi tevékenységéről, a  Pons Danubii EGTC ügyvezetőjének megválasztása, a Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjének megválasztása, valamint feladatok és tervek meghatározása a 2016-2020 közötti időszakra.

Bara Zoltán ügyvezető igazgató a közgyűlés után úgy nyilatkozott: az 5 éves évfordulójához érkezve a Pons Danubii elmondhatja magáról, hogy sikeres EGTC-t sikerült felépítenie, hiszen közel 1 milliárd forintnyi pályázati pénzt tudtak eddig szerezni, ami számos fejlesztést tett lehetővé. A jövő feladatai közé tartozik ennek a sikerszériának a folytatása, és a legsikeresebb magyar EGTC-ként működni a jövőben is, hiszen idén egy olyan új pályázati ciklusba lépünk, amely komoly lehetőségeket nyújthat a fejlesztésekre. Emellett továbbra is fontos odafigyelni arra, hogy a szervezetet, minden benne szereplő város a magáénak érezze-nyilatkozta Bara Zoltán.

Michl József Tata polgármestere, a Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a hét önkormányzat alkotta gazdasági társulás az új ciklusban is szeretne uniós pénzeket elnyerni lehetőség szerint olyan projektekre, amelyeket közösen tudnak hasznosítani. A közgyűlés fő feladata az volt, hogy az elmúlt egy esztendő értékelésén túl, a következő időszakra vonatkozó javaslattervet áttekintsék, és az irányvonalakat meghatározzák.

Ülésén a Közgyűlés a Pons Danubii Európai Együttműködési Csoportosulás ügyvezető igazgatójának a következő egy évre ismét Bara Zoltánt, valamint a Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjének szintén Bara Zoltánt választotta meg.

A társulás idén számos nagy horderejű projekt elindítására törekszik, az új ciklus pályázatainak tematikáját, és azok működési terveit következő közgyűlésén pontosítja majd.

IMG_4553
TATA.HU
hirdetés
Previous articleA mikulásvirág gondozása
Next articleMálenkij robot