HAZA KULTÚRA I. Kisebbségi Színházi Fesztivál kiváló produkciókkal és szakmai konferenciával

I. Kisebbségi Színházi Fesztivál kiváló produkciókkal és szakmai konferenciával

985
hirdetés

Március utolsó hat napján dúskálhatunk a színházi csemegékben a Komáromi Jókai Színházban. Az I. Kisebbségi Színházi Fesztivál keretében összesen nyolc nagyszerű színházi előadást élvezhet majd a közönség, a határon inneni és túli színtársulatok vezetői pedig szakmai konferencián vitathatják meg a saját helyzetüket. Minderről Gál Tamás Jászai Mari – és Deszka-díjas színművésszel, a házigazda KJSZ igazgatójával beszélgettünk. 

„A 70. ünnepi évadunk egyik kiemelt eseményeként, március végén rendezzük meg  az I. Kisebbségi Színházi Fesztivált. Nagyon örülünk annak, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap anyagilag támogatta e tervünk megvalósítását. Ennek köszönhetően a határon túli, magyarlakta területekről, így Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból, valamint az anyaországból meg tudtunk hívni egy-egy zseniális produkciót bemutató, magyar társulatot. Továbbá Eperjesről a ruszin színházat látjuk vendégül, amelyet egyébként, a köztünk levő nagy távolság miatt szintén nehezen tudna megnézni a közönségünk. A hazai magyar színeket pedig majd március 26-án, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös nyitóelőadásunk, valamint az Ifjú Szivek Táncszínház és a kassai Thália Színház egy-egy produkciója képviseli“ – mondta el a dunataj.sk-nak Gál Tamás, a házigazda Komáromi Jókai Színház igazgatója.

Hozzátette: az előadások után a nézők kötetlenül elbeszélgethetnek az alkotókkal, amire máskor ritkán nyílik lehetőségük.

„A múltbeli traumák feldolgozása; a speciális szociokulturális közeg élményanyaga; viszonyunk a  »nagy« közösséggel, amelynek a peremére férünk oda – minden előadás más és más optikát kínál a kisebbségi létformáknak, egyben a kisebbségi színházak lehetséges küldetéseinek a mérlegeléséhez” – olvasható a színház vonatkozó közleményében.

Kérdésünk nyomán a fesztivál második napjára tervezett szakmai konferenciáról a következőket nyilatkozta: „A közönség a megtekintendő előadások által, egyazon városban, hosszadalmas utazgatások nélkül kap némi áttekintést a határon inneni és túli kisebbségi színjátszásról. Mi, a meghívott színházak igazgatói, művészeti vezetői pedig a hónap utolsó hétfőjén 10 órától a Tiszti Pavilon dísztermében vitathatjuk meg a kisebbségi színjátszással kapcsolatos gondjainkat, örömeinket, a jelenlegi csöppet sem rózsás helyzetünket“.

Íme, az I. Kisebbségi Színházi Fesztivál teljes műsorkínálata!

A fesztivál március 26-án (vasárnap) 16 órakor tartandó színházi megnyitója után az említett koprodukciós előadás, Georg Büchner Woyzeck című drámája, Béres Attila rendezésében 17 órától lesz látható.

Március 27-én (hétfőn) 10 órától szakmai konferenciát tartanak a Tiszti Pavilonban, 19 órától pedig az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című formateremtő előadását mutatja be a KJSZ nagyszínpadán.

Március 28-án (kedden) 16 órától az eperjesi A. Duchnovič Színház Leonyid Andrejev Szeresd felebarátodat (Láska k blížnemu) című szatírájával mutatkozik be a Benkő Géza Stúdiószínpadon. Majd 19 órától a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház foglalja el a nagyszínpadot: a hazáját elhagyni kényszerült beregszászi társulat előadásában Petőfi Sándor falusi eposza, A helység kalapácsa lesz látható.

Március 29-én (szerdán) 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs drámáját viszi színre a Benkő Géza Stúdiószínpadon. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, a sötét és reménytelen időszakot kamaszhősei szemén keresztül mutatja meg nekünk a szerző.

Március 30-án (csütörtökön) 17 órától az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán lesz látható a Szívhangok Társulat Történhetne másképp című előadása, amely a szociodráma és a dokumentarista színház eszközeivel elsősorban arról mesél, milyen ma roma nőként gyereket szülni Magyarországon. Aznap 20 órától a kassai Thália Színház a KJSZ nagyszínpadán mutatja be a Szentivánéji álom című produkciót.

A kisebbségi színházi szemlét március 31-én (pénteken) 19 órától a KJSZ nagyszínadán a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Banović Strahinja/Bánovity Sztrahinya című kétnyelvű előadása zárja.

Mind a nyolc előadást 10 eurós egyságáron kínálják az érdeklődőknek. Érdemes mielőbb jegyeket váltani a hagyományteremtő fesztiválra, amelyet ezentúl kétévente szándékozik megrendezni a Komáromi Jókai Színház vezetősége.

                                                                                 Nagy-Miskó Ildikó dunataj.sk

hirdetés
Previous articleDonald Trump a Biden-kormány intézkedéseinek visszavonását és a háborús sodródás megállítását ígérte elnökké választása esetére
Next articleFelvidéki tehetségek az Atlético Madridnál