HAZA AUTÓVILÁG Hyundai i30 Turbo: A család új csúcsmodellje

Hyundai i30 Turbo: A család új csúcsmodellje

2268
hirdetés

01Az idén tavasszal felfrissített koreai kompakt nemcsak korszerűbb fazonjával, hanem egy új csúcsmodellel is felhívta magára a figyelmet. Ez pedig a 186 lóerős Turbo változat, amely az úgynevezett hot hatch kategória ajtaján kopogtatott be. Az újdonság –azonos áron – három- és ötajtós karosszériával is kapható; mi az ötajtósat kaptuk meg tesztelésre.

Besorolás, külalak

A „hot hatch” jelentése az autós zsebszótárak szerint: alsó középkategóriás (vagy még kisebb), gyárilag sportosra épített, 3 vagy 5 ajtós jármű. Az elnevezést (amelynek magyar jelentése „forró hátsó ajtó”) az angol autós szaksajtó találta ki. A kategória első képviselője volt 1976-ban a Renault 5 Alpine; kicsivel később érkezett a Volkswagen Golf GTI, az Alfa Romeo Alfasud, a Peugeot 205 GTI. Manapság a Renault Mégane R.S., Seat Leon Cupra 280, a Honda Civic Type-R vagy a Ford Focus ST/RS a hot hatch-ek mezőnyének illusztris tagjai. Ide érkezett tehát a Hyundai i30 Turbo, ami azért már rangot jelent. Még akkor is, ha kissé meg kell húzódnia a háttérben, hiszen az átlag itt nagyjából 250 lóerő körüli, a legerősebb modellek pedig már 300 felett járnak.

Ami pedig a külsőt illeti, 1) az új, jóval nagyobb hűtőmaszkot itt ezüstszínű műanyaggal keretezték be; 2) ugyanilyen berakást kapott a civil modellekénél jóval pengésebb lökhárító felső pereme; 3) a még hatásosabb színkavalkád érdekében mindkét lökhárító alján végigfut egy vékony piros csík; 4) a fart kályhacsőnyi méretű kettős kipufogó, plusz egy széles áldiffúzor ékesíti, 4) a kerekek tiszteletet parancsoló 225/40 R18-as méretűek, nagyon szép, dupla küllős, füstszínű tárcsákkal.

Belvilág

A másság itteni jelei: hangsúlyozottan sportos, már-már „recarós” elülső ülések, piros kárpitbetétek és varratok, ugyancsak piros váltó- és indítógomb, alumínium pedálok, fekete tetőkárpit és négyskálás, sportos műszeregység. Dögös látvány az extrém rövid váltókar is (10. ábra). Ami pedig a helykínálatot illeti, pont akkora, mint a normális ötajtósban, tehát az utasoké a kategória jobb, a csomagoké inkább az alsó átlaga (Mazda3 HB: 419 l, Peugeot 308: 420 l, Honda Civic: 477 l). A szereltség viszont imponáló: adaptív bi-xenon fényszórók, dombsegéd, háromfokozatú kormányszervó, elektromos deréktámasz a sofőrülésen, fűthető volán és elülső ülések, kétzónás automata légkondi, kétfunkciós tempomat, hátsó parkolószenzorok, mindent játszó Bluetooth-os rádió. Mindez alapáron: az opciós listán csak két tétel (metálfényezés, panoráma tetőablak) szerepel. Van viszont – szintén alapáron, sajnos – egy olyan holmi is, ami végképp nem illik ebben az autóba. Ez pedig az elektromos kézifék. Mert hogy néz az már ki, hogy egy hot hatch-et nem tudok bedobni a kanyarba, vagy megpörgetni a betonplaccon a klasszikus kézifékkar segítségével…?

Az országúton

Bár a fenti szomorú konstatálás akár ide is tartozhatna, maradjunk a megszokott dolgok tárgyalásánál. Kezdjük tehát a kihegyezett, közvetlen benzinbefecskendezésű motorral, amely itt 51 lóval, ill. 100 Nm-rel többet produkál, mint a polgári i30-asokban. És higgyék el, ezt már nagyon érezni. Főleg hogy a nyomaték igen korán jelentkezik, és igen sokáig megmarad – ahol pedig fogyni kezd, jön a teljesítménycsúcs. A hatfokozatú kézi váltónak nemcsak a karja meg a gombja szép, hanem a beosztása is jó, kapcsolásai pedig – az autó szellemiségének megfelelően – rövidek, pontosak. A jócskán megnövel teljesítményre való tekintettel sportosabbra hangolták a felfüggesztéseket, és a kormány is rövidebb áttételezést kapott. Úgyhogy tkp. tényleg minden együtt van a hot hatch-ismérvekből, beleértve a jóval 200 feletti végsebességet, és a jóval 10 másodperc alatti százas sprintet; egyedül azért a fránya elektromos kézifékért kár…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1591 cm3
Teljesítmény: 137 kW (186 LE)@5500
Nyomaték:   265 Nm@1500–4500
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 219 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8 s
Csomagtér:  378–1316 l
Gyári átlagfogyasztás:7,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 169 g/km
Üzemanyagtartály: 53 l
Induló ár: 21 990 €

 

dunataj.sk

[nggallery id=135 template=caption]

 

hirdetés