Kezdőlap RÉGIÓ Hűen az Alma Mater szelleméhez

Hűen az Alma Mater szelleméhez

367
MEGOSZTÁS

Jubileumi, megalakulásának 15. jubileumára emlékező taggyűlését tartotta a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre

Nem a megszokott helyen, vagyis a gimnázium aulájában – tartotta meg évi szokásos tagsági összejövetelét a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, hanem a Kultúrpalota dísztermében. Ettől aztán mégiscsak más lett az egész összejövetel hangulata, hiszen ott mi is vendégek voltunk, ráadásul a Baráti Kör megalakulásának 15. jubileumi évét is ünnepeltük. Ünnepélyesebb lett a légkör, és lehet, nem szándékosan, de mindannyiunk magatartásában volt csipetnyivel több izgalom, az elégedettség jó érzése, hogy lám-lám, hát már ide is eljutottunk, és munkánknak látható eredménye van.

Ráadásul október erre a 26-ai napra csodálatos, napfényes, ragyogó őszi időt ajándékozott nekünk. Kell ennél több? És a díszteremben, a Feszty-körkép alatt kezdetét vette az összejövetel. A háziasszony szerepét, mint sok éve már, Farkas Adrianna tanárnő töltötte be, aki rövid idézeteket olvasott fel a régebbi Komáromi Öregdiák hírlevelekből, s mivel a héten emlékeztünk az 56-os forradalmi eseményekre, a 2006-os évre emlékeztetett, amikor a gimnázium dísztermének a falán felavatták az 56-os emléktáblát. Mert a gimi falai közé is begyűrűztek a forradalom történései: az akkori diákok bizony nem voltak hajlandóak elítélni a szabadság eszméjét, még fenyegetések hatására sem. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta, miért is nem az aulában gyűltünk össze: örömmel számolt be az iskola megújulásáról, hiszen a régi-régi épület, a 370 éves jezsuita alapítású, majd később a bencések vezette iskolára felújítás vár, ami már nyár óta folyamatban van, s most cserélik éppen a nyílászárókat rajta. Langschadl István, a Baráti Kör elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy mi nemcsak a múlt vagyunk, hanem a jelen szerves része is, hiszen a bencés, keresztény értékrend összeköti múltunkat a jelennel. Komárom polgármestere, Keszegh Béla méltatta az iskola eredményeit, hiszen 3 éve, megszakítás nélkül a megye első számú iskolája, ahol hangsúlyt kap a tehetséggondozás, mert sok kiművelt emberfőre van szükség, hogy a magyarság jövője biztosítva legyen. Szükségünk van az okos, tanult, erős értékrendű, tisztességes emberekre, hogy jövőnk biztosítva legyen, s a politikai helyzetünkről ne a mögöttünk lévő Feszty-kép Bánhidai csatájának hangulata jusson eszünkbe. A BK elnöke beszámolt a tevékenységekről, mivel is foglalkozik, miben segíti egykori iskoláját az Öregdiákok csapata. Ismertettük a jövő évi munkatervet, az ellenőrző bizottság pedig beszámolt a baráti kör számadásáról. A 15. évforduló alkalmából a BK vezetősége emléklapokat adott át azoknak az aktív, tevékeny tagoknak, akik már 10-15 éve dolgoznak hűségesen azért, hogy minél maradandóbb találkozókat, összejöveteleket tudjunk megvalósítani, hogy legyen hírlapunk, a Komáromi Öregdiák, ami ingyenesen jut el az érdeklődőkhöz.
Az összejövetelt a gimnázium egykori diákjainak ünnepi műsora zárta, akik jelenleg főiskolások, egyetemisták, s akik irodalmi összeállításukkal, zenéjükkel méltó befejezését biztosították a taggyűlésnek:
Hostomská Fanni, Bencsík Stefánia, Szebellai Dániel, Korpás Réka, Škoda Máté. Köszönet nekik a szép műsorért.
Köszönjük a budapesti Szent István Gimnázium és a tatai gimnázium öregdiákegyesülete küldöttségének, valamint Prohászka Marcell úrnak, Dél-Komárom díszpolgárának a részvételét.

A baráti kör nevében:
Szendi Ildikó.

Stefankovics József – Jakó
felvétele

hirdetés