HAZA RÉGIÓ „Hozz rá víg esztendőt…” – Selyés diák a Szent Korona történelmi vetélkedőn...

„Hozz rá víg esztendőt…” – Selyés diák a Szent Korona történelmi vetélkedőn Budapesten

1074
hirdetés

2019. május 18-án a budapesti Történeti Múzeum gótikus termében került sor a Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények című történelmi vetélkedő döntőjére. Az Oktatási Hivatal által szervezett középiskolás történelmi vetélkedő a tanév egyik legnagyobb megmérettetése volt a történelmet kedvelő diákjaink részére. Nem kisebb feladattal kellett megbirkózniuk, mint a nemzeti egységünket szimbolizáló Szent Korona és koronázási jelvények történetét, közjogi jelentését, regényes utazásait, helytörténeti vonatkozásait feltárni, elsajátítani. A verseny jelentőségét emeli, hogy több mint 600 kárpát-medencei magyar középiskolás kapcsolódott be a megmérettetésbe. A két internetes forduló után végül 11 diák jutott az országos döntőbe, közöttük Kováč Szilárd, a Selye János Gimnázium III.A osztályos tanulója. A nemzeti történelmünk iránt elkötelezett 18 éves gimnazista nagy odaadással vetette magát a koronatörténet kutatásába. Különleges feladat volt a döntőre elkészíteni egy kreatív videót a „Szülőföldem és a Szent Korona“ címmel, melyben egy saját mottón keresztül arra is választ kellett adni, hogyan és miért jó kötődni a Szent Koronához helyi emlékeken, történeteken keresztül is.
Szilárdnak könnyű dolga volt, hisz ki ne ismerné a híres koronarablás és V. László születésének komáromi történetét?! Vagy épp ezért volt nagy kihívás? Németh Csaba III.A osztályos tanuló technikai segítségével végül egy látványos kisfilm készült, melyben meginterjúvolták Mácza Mihály és Elek József történészeket, koronát raboltak a várban, s mindezt rímekbe foglalva versbe mondtak: „Országunk jelképe, nemzetünk egysége e büszke Korona, keresztény mivoltunk ősi alapja. Sem csel, sem erő nem gyengíti nagyságát, mint ahogy a Kőszűz védi Komárom várát!“ – fejezi ki érzéseit Szilárd a film végén. A zsűri elismerését is kivívta, oly mértékben, hogy a „házikészítésű” koronánkat a döntőben bemutatásra kérték. A komoly szakmai zsűri előtt zajló többórás döntőben Szilárd sikeresen helyt állt és az előkelő 5. helyezést érte el. Jutalma, a döntő résztvevőivel együtt, az Oktatási Hivatal pénzjutalma mellett egy szakmai tanulmányút a nagybecsű zsűri kíséretével a Szent Korona nyomában.
Gratulálunk Szilárdnak és további történelemtanulmányaihoz sok sikert kívánunk! Jó érzés tudni, hogy diákjaink, követve tanításunkat, kellő magyarságtudattal bírnak és készek nemzeti értékeink továbbvitelére.

 

PhDr. Deák Irén, történelemtanár, SJG Komárom

hirdetés
Previous articleLakatos Róbert lesz a komáromi VMK új igazgatója
Next articleMadaron átadták a felújított és modernizált rendelőket