HAZA KÜLFÖLD Hőség – Megdőltek a napi melegrekordok

Hőség – Megdőltek a napi melegrekordok

1239
hirdetés

hosegA fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt hétfőn, az idei nyár eddigi legmelegebb napján. Budapesten 38,5, Baja-Csávolyon 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Hétfőre virradóra – több mint 1 fokkal – megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord is: Tatán 26,2 Celsius-fok volt.
A közlemény szerint a meleg éjszaka után a zavartalan napsütésben gyorsan melegedett a levegő, és délután már az ország nagy részén 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
Ennek nyomán Kiskunhalason, Kelebián, Sátorhelyen, Szentgotthárdon, Fülöpházán és Baján is megdőlt az eddigi országos, 1905-ben Orosházán mért 38,8 fokos rekord. A legmagasabb hőmérsékletet Baja-Csávoly állomáson mérték, ahol a 40 fokos maximumértékkel 1,2 fokkal dőlt meg a több mint százéves rekord.
Budapesten ezen a napon mostanáig 1921-ben volt a legmelegebb, akkor 37,6 fokot mértek a fővárosban. Most csaknem 1 fokkal volt ennél melegebb, Újpesten 38,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.
Az éjszaka érkező hidegfront hatására enyhül a hőség, a következő napokban 26 és 32 fok közötti csúcshőmérsékletre lehet számítani – írta a meteorológiai szolgálat.

MTI

hirdetés
Previous articleOlaszország: Autóbusz zuhant a mélybe egy viaduktról – 38 áldozat
Next articleKétnyelvű választásokat a magyarok által lakott településeken!