HAZA AUTÓVILÁG Honda CR-V 2015: Kapott egy szenzációs motort

Honda CR-V 2015: Kapott egy szenzációs motort

1847
hirdetés

01Húsz év, négy generáció – ez a világ legkeresettebb szabadidő-autója dióhéjban. A nemrég végrehajtott frissítés után pedig valószínűleg még keresettebb lesz, ugyanis szimpla kozmetikázásnál sokkal többet műveltek vele. Lássuk sorjában.

Alaktan

Az alapforma nem változott, de a részletek átdolgozása európaiabbá tette az autót. Ízlésesebbek a fényszórók, a középső hűtőlamella már nem krómozott (a három csillivilli díszléc picit hivalkodó volt), a ködlámpák kör alakja a reflektorokéval harmonizáló hosszú téglalapra módosult. Hátul szintén átrajzolták a lámpákat, és látványos krómléccel kötötték össze őket, amely a piros prizmafelületbe is effektíven beszúr. A korábbiaknál mutatósabb keréktárcsákkal is elérhető az újdonság , lásd képeinket.

Belvilág

Az autónak végre lett egy méreteihez illő (és a korkövetelményeknek megfelelő) színes, héthüvelykes kijelzője, amely minden szinten standard. Ennél is nagyobb újdonság viszont a teljesen új Honda SENSING biztonsági csomag, amely az ADAS rendszer holttérfigyelőjén, táblafelismerő rendszerén, a tolatáskor oldalról érkező autók észlelésén és egyebeken kívül magában foglalja a balesetek következményeit enyhítő rendszert, a sávtartó automatikát és a kétfunkciós,önfékezős tempomatot is. Az elektronikus arzenál egy további értékes tétele – a Honda CONNECT információs rendszer – az okostelefonokhoz hasonló módon működik, tehát bluetooth-kapcsoolatot is lehetővé tesz, MirrorLink funkciója pedig – mint a neve is mutatja – teljes egészében „rátükrözi” a telefonunkat az autó infohálózatára, biztosítva ezáltal például az internetezést is. Ez a (navigációt is tartalmazó) szereltségi csomag egyébként csak a tesztelt Executive csúcsszinten alapáras, lejjebb 600-100 euróba kerül. Ugyancsak itt kapunk alapáron panorámatetőt, lejjebb opcióként sem szerepel.

Egyéb látványos – vizuális vagy más jellegű – változások nem történtek az utastérben, tehát maradtak a jó minőségű anyagok, a sok praktikus pakolóhely (a kartámla alattiban most már 2 USB-port található), és a kapitális koffer. Újdonság viszont, hogy ha bővítéséhez meghúzzuk az illetékes kantárokat, már nemcsak az ülőlapok billennek vízszintes helyzetbe, hanem – lekonyuló fejtámaszokkal – az üléstámlák is szépen befekszenek a felszabaduló helyre, lásd a videót. Nagyjából ennyit az enteriőrről, hozzátéve még, hogy ezen a szinten komplett bőrkárpitozott, természetesen alapáron.

Országúton, terepen

Na, ott vagyunk, ahol igazából lenni akartunk, vagyis az új motornál. Az eddig is szolgálatban álló 1,6-os dízel megizmosított változatáról van szó, amely teljesítményével és nyomatékával nemcsak kategóriabajnok, hanem a kétliteres turbódízelek jelentős részét is simán übereli. Mellbevágóbb összehasonlításunk is van: erősebb, mint ugyanennek az autónak nemrég nyugdíjba küldött 2,2 literes dízele (150 LE, 350 Nm)!!! Mindezt elsősorban a két töltőturbinával sikerült elérni; a kisebbik start után nyomban működésbe lép, szerepét később egy jóval nagyobb lapátkerék veszi át. Szóval ez a motor röpítette a verdát, éspedig a méreteihez és a sofőröstül mért majd’ 1800 kilós tömegéhez képest parádés dinamikával. Ja, ha a százas sprinthez 10 másodperc sem kell… Mármint a hatfokozatú kézi váltóval, mert ehhez a motorhoz kilencgangos (!) automata is jár; azzal 10,6 másodpercet igényel az említett mutatvány.

A kormányon és a futóművön néhány kisebb változást hajtottak végre (közvetlenebb áttétel, szélesebb nyomtáv), ami még személyautósabbá tette a vezetési élményt. Ez teljesen érthető, hiszen a mai szabadidősök már tényleg nem akarnak terepjárót játszani. Ez természetesen az új „céervé”-re is érvényes, még a tesztelt 4×4-es változatban is. Amelyről annyit azért el kell mondani, hogy 1. az elektronikus kapcsolású Realtime AWD összkerékhajtás most már meg sem várja az elülső kerekek kipörgését, hanem már a nyomatékcsökkenés észlelésekor azonnal küldi hátra a szükséges vonóerőt, 2. a difizárat egész tisztességesen imitálja a kipörgésgátló és a menetstabilizáló rendszer együttese. Mindez azért jó, hogy ha vadászleshez, horgászstéghez vagy hétvégi házhoz vezető úton mégiscsak utunkba kerülne egy-egy dagonya, nem kell a kellős közepén kapcsolókat-tárcsákat-nyomógombokat keresgélni az ilyen-olyan kimászórendszerek aktiválásához. Minden teljesen automatikusan történik, és mindig a legoptimálisabban. Egy dologra kell csak ügyelnünk: az autó viszonylag kis hasmagasságára, mert a 16 és fél centi bizony nem sok. De talán már említettük, hogy nem terepjáróról van szó …

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1597 cm3
Teljesítmény: 118 kW (160 LE)@4000
Nyomaték: 350 Nm@2000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 202 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,7 s
Utánfutó: max. 2000 kg
A csomagtér űrtartalma: 589–1669 l
Gyári átlagfogyasztás: 5,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,7 l /100 km
CO2kibocsátás: 133 g/km
Üzemanyagtartály: 58 l
A tesztelt modell induló ára: 35 990 €
Az alapmodell ára: 21 350 €

[nggallery id=111 template=caption]

Honda crv VIDEÓ

 

hirdetés
Previous articleMegkezdődött a kaszárnya tetőszerkezetének átépítése
Next articleTámadás a tunéziai turistaövezetben: 27 embert gyilkoltak meg