Kezdőlap HÍR-MIX „…hol sírjaink domborulnak …”

„…hol sírjaink domborulnak …”

421
MEGOSZTÁS

Augusztus 10-én indult el Komáromból az a kis csapat, amely az Erdély-aljai, ill. Székelyföld eldugott zugaiba vezetett. Az első megállóhely a Déva-i Szent Ferenc Alapítványnál volt, ahol átadtuk a tartós élelmiszereket, mosóport és tanszereket tartalmazó csomagjainkat, amelyeket lelkes adományozóink állítottak össze. Hasonlóképpen eljuttattuk az adományokat Magyarigenbe, Oroszhegyre, Csíksomlyóra és Kostelekre is. Az utunk során nagyon sok érdekes és ismert történelmi emlékhelyet látogattunk meg.


Utunk való célja augusztus 16-án, pénteken teljesült be, amikor a kosteleki búcsúi napok programjának részeként megtartották a csallóközi kopjafa felszentelését a templom kertjében. Mint arról korábban már beszámoltunk, az akácfa kopjafát a csicsói Nagy Géza és unokája Bugyi Attila faragta és azt a csallóközi támogatók pedig az I. és a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére ajánlották fel. Az emlékoszlopra jelenleg 167 név került fel de a kutatások tovább folynak és a nemrégiben már előkerült dokumentumok alapján további nevek is felkerülnek a kopjafára. A csíki havasok e térségében még nem volt felállítva olyan emlékmű, amely a hősök helytállását hirdetné. Hosszú évtizedek után most már van egy méltó emlékhely ahol tisztelegni, emlékezni lehet.

Kép és szöveg: Pint Tibor Felvételünkön a kosteleki templomkertben felállított kopjafa és a díszőrség, illetve Csicsói Nagy Géza (balról) Kostelek ismert személyiségével, Vaszi Leventével a házigazda udvarában

 

DUNATÁJ HETILAP 35/2019

hirdetés