HAZA Egyéb Hogyan működik a Hévízi tó?

Hogyan működik a Hévízi tó?

5083
hirdetés

DSC_9578A jelenlegi forrás keletkezése közel 20-22 ezer évvel ezelőttre tehető vissza. Az ősforrás, mai helyétől sokkal magasabban tört fel, de az évszázadok során fokozatosan szállt alacsonyabbra. A felülnézetből kissé ovális alakú tó, vízmélysége átlagosan 1,5-2,2 méter. A legmélyebb pontja a 38,5 méter mélyen lévő forrásbarlang, ahonnan hideg és meleg karsztvizek keveredéséből tör fel a 38,5 °C-os gyógyvíz. Tudták, hogy ez a vízhőmérséklet a nyári időszakban akár meg is maradhat ezen a hőfokon? Jó hír a kevésbé napos időt kedvelőknek, hogy télen sem hűl tovább 24-25°c-nál. A víz, a magas vízhozamnak köszönhetően 72 óra alatt teljesen kicserélődik.

A legismertebb történet szerint maga a Szent Szűz fakasztotta a tavat tápláló forrást, hogy az imádkozó keresztény dajka meggyógyíthasson egy lebénult gyermeket, aki a legenda szerint nem volt más, mint Flavius Theodosius, keletrómai császár. Hogy igaz-e a történet nem tudjuk, de cikkünkben fényt derítünk a hévízi tó titkára.

Mit teszi különlegessé ezt a vizet? MTL-1764451-R_-_2012-06-18_1000x

A tó medrét 1- 7 méter vastag iszapréteg borítja, mely úgynevezett kevert iszap: átmenet a tőzeges és vulkanikus forrásiszapok között. Ebből az iszapból oldódnak ki azok az ásványi anyagok, amelyek jótékony hatásai tudományosan is bizonyítottak. Ezek az anyagok a vízbe kerülve fürdés közben, a bőrön keresztül felszívódnak az emberi szervezetbe. A magas ásványi anyag tartalom mellett különlegesség, hogy a tóban állva fürdőzhetünk, a mélyből feltörő víz mozgásának hatására pedig lágy masszázst is élvezhetünk.

Valóban hatásos?

DSC_9486Igen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az évi egymillió látogató, 80%-os törzsvendég arány és gyógyultak ezrei, akiknek számos panaszára volt gyógyír a Hévízi tó és a rá épülő gyógyászat. Tudományos kutatások is igazolják hosszú távú hatékonyságát. A több, mint 200 éves múlttal rendelkező gyógyászat még azok számára is kipróbálásra érdemes, akik inkább megelőzni szeretnék a betegségeket. Gyógy és wellness kezelések szinte végtelen tárháza vár bennünket, ha Hévízre látogatunk.

Érdemes már most megkeresni a legjobb ajánlatokat!

Bővebb információk:

Tourinform Hévíz
Tel.: +36 83 540 131
E-mail: heviz@tourinform.hu


 

Hévízi szállás tippek:

Guszti villa
A gyógytótól 200 m-re, Hévíz központjában várja Önöket a GUSZTI VILLA HÉVÍZ!

Apart Júlia villa

Őszi wellness ajánlatainkat keresse az Apart Júlia Villa oldalán!

hirdetés
Previous articleBMW Gran Tourer 218d: A második lépés
Next articleTöbbször is meglőtték az idős embert Nemesócsán