HAZA BELFÖLD Hivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba

Hivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba

1331
hirdetés

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa – közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

    Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. „Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni” – jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte: mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, s ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, amely szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.
A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk – Néppárt, jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival az egyik oldal sem akar közösködni.
A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.
Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.
„A puding próbája az evés” – jelentette ki Bugár arra válaszolva, milyen biztosítékok vannak a Híd által meghatározott prioritások teljesítésére. „A jövő attól függ, mit sikerül teljesíteni programunkból. Ha nem tudjuk teljesíteni programpontjainkat, tudjuk, mit kell csinálnunk” – szögezte le. Arra kérte az embereket, hogy a program teljesítése alapján mondjanak majd ítéletet a Most-Hídról.
Arra a kérdésre, nem zavarja-e a Híd pártot az, hogy Ján Slota, az SNS korábbi elnöke gyakran támadta a magyarokat, és nem vár-e el ezért bocsánatkérést Andrej Danko, az SNS mai elnöke részéről, Bugár kifejtette: nem lehet bocsánatkérést követelni attól, aki nem sértett meg senkit, Danko nem lehet felelős Slotáért. Bugár szerint a Most-Híd prioritásai kisebbségi téren is bekerültek a koalíciós dokumentumba, s most ki kell várni, hogyan sikerül ezeket megvalósítani.
Bár a sajtótájékoztatón a pártvezetők erről konkrétan nem beszéltek, Simon Zsolt, a párt egyik alelnöke és egyik alapítója, volt földművelésügyi miniszter a döntés után bejelentette: távozik a pártból, és ebből kifolyólag a parlamenti frakciónak sem lesz tagja. Simon egyike azoknak pártvezetőknek, akik ellenzik a Híd kormánytagságát. Bugár a sajtóértekezleten igyekezett minimalizálni ezt a vitát. „Miért hallgassak egy ember véleményére, ha az OT-ben 41-en támogatták a lépést” – magyarázta a pártelnök. „Számomra az a fontos, hogy példáját mások nem követték” tette hozzá.
A várhatóan Robert Fico, a Smer elnöke vezette új 15 tagú kabinetben a vegyes pártnak két miniszteri tárcája és öt államtitkára lesz. A pártelnök konkrét neveket ezúttal sem mondott. Hivatalosan nem megerősített értesülések szerint az igazságügyi minisztérium élére Lucie Zitnanskát, míg a környezetvédelmi tárca élére Solymos Lászlót jelöli majd a párt. Bugár szerint ez a pártelnökség jogköre, s a nevek néhány napon belül ismertek lesznek.

MTI

hirdetés
Previous articleSimon Zsolt otthagyta a Most-Hidat
Next articleElkészült városunk helytörténeti tankönyve