HAZA HÍR-MIX Hivatalos: az MKP és a Most-Híd közös listát és közös polgármester-jelöltet indít...

Hivatalos: az MKP és a Most-Híd közös listát és közös polgármester-jelöltet indít Komáromban

853
hirdetés
48400

Az MKP és a Most-Híd közös sajtótájékoztatón jelentette be, aláírták azt a koalíciós szerződést, melynek értelmében a két párt közös polgármester-jelöltet és közös listát állít a novemberi önkormányzati választásokra Komáromban.

A koalíciós szerződés legfontosabb része a közös listán szereplő képviselő-jelöltek arányának és a közös polgármester-jelölt személyének kérdése. Egyikben sem történt meglepetés: a Most-Hídnak tizenhárom, a Magyar Közösség Pártjának tizenkét képviselő-jelöltje lesz, a két párt közös polgármester-jelöltje pedig Czíria Attila, az MKP komáromi elnöke. A koalíciós szerződés tartalmazza azt is, hogy a városi hivatal vezetőjét az MKP, a két alpolgármester személyét a Most-Híd nevezheti meg.
Bastrnák Tibor, a Most-Híd parlamenti képviselője, a helyi szervezet elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: nemcsak választási koalícióról egyezett meg a két párt, hanem a választások utáni együttműködésről is. „Ez azt jelenti, hogy szeretnénk az elkövetkező négy évben Komárom városában élők érdekében együtt dolgozni” – fogalmazott.
Az előző négy év megmutatta, ha nincs egy erős polgármestere a városnak, akit egy erős csapat támogat, akkor nagyon nehéz a várost irányítani – vélekedett Bastrnák, aki a jelenlegi polgármestert bírálva kijelentette, az elmúlt évek bebizonyították, Anton Marek alkalmatlan Komárom vezetésére. „Nehéz helyzetben van a város, amiből csak úgy lehet kilábalni, ha minél szélesebb közösség támogat egy olyan polgármester-jelöltet, aki alkalmas a feladatok elvégzésére” – mondta Bastrnák fontosnak nevezve azt is, hogy szükség van egy erős képviselőtestületre, amely támogatja a polgármestert.
Mint fogalmazott, a novemberi önkormányzati választások tétje, hogy a lejtmenetbe került Komárom elinduljon felfelé. Arra a kérdésre azonban, hogy ő maga képviselő-jelöltként indulni kíván-e a választáson, továbbra sem adott egyenest választ. Mint mondta, a Most-Híd a következő héten tartja jelölőgyűlését Komáromban, a személyi kérdések ezen az ülésen dőlnek majd el.
Mostantól egy csapatként vágunk neki az önkormányzati választásoknak, mondta Czíria Attila, aki arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy céljuk egy „pozitív program” megalkotása. Megjegyezte: az elmúlt időszak egyik legfontosabb feladata az volt, hogy kielemezzék a múlt hibáit, elkerülve ezzel azokat a csapdahelyzeteket, amelyekbe egy önkormányzat vezetése belekerülhet.
Czíria bejelentette, hogy a munkanélküliség visszaszorítása érdekében munkahely-teremtési programot indítanak, csökkenteni kívánják a város költségeit, beleértve a lakossági rezsiköltségeket, valamint fontos feladatnak nevezte, hogy megállítsák és visszafordítsák a város adósságállományát, amihez a városi hivatal megreformálására lesz szükség.
Az MKP és a Most-Híd közös komáromi polgármester-jelöltje kijelentette azt is, hogy a városi tulajdonban lévő, Komárom vízgazdálkodását és vízellátását biztosító KomVaK részvénytársaság nem eladó. Mint mondta, ebben kérdésben semmiféle nyomásnak nem engednek. Azt ígérte, egy hónapon belül elkészül majd az a programcsomag, amelyben megoldásokat kínálnak a város legégetőbb problémáira.
Petheő Attila, az MKP járási elnöke a koalíciós megállapodást történelminek nevezte, elismerte: az egyezség „nehéz szülés volt”, de – mint fogalmazott – „rendkívül jó végkifejletet hozhat a város számára.”
Az előzetes program alapján a két párt országos elnökét is Komáromban vártuk, Berényi József és Bugár Béla azonban nem volt jelen a sajtótájékoztatón. Bastrnák Tibor – újságírói kérdésre – ugyan elismerte, hogy volt ilyen szándékuk, de – mint fogalmazott –  „nem standard, hogy az elnökök részt vegyenek ilyen sajtótájékoztatón”, ezért úgy gondolták, a több hónapos egyeztetés után „úgy illdomos”, ha a párt helyi vezetői állnak a nyilvánosság elé. Petheő Attila és Bastrnák Tibor ugyanakkor leszögezte: mindkét párt elnöke támogatja a komáromi koalíciót.

48400a48400b

lm, Felvididék.ma

hirdetés
Previous articleA három kismalac – mesebemutató a Komáromi Jókai Színházban
Next articleA Komáromi Jókai Színház a Borkorzón!