HAZA RÉGIÓ Heuréka: a nemzeti öntudat jegyében

Heuréka: a nemzeti öntudat jegyében

231
hirdetés

A Heuréka Tudománytörténeti Vetélkedő egy hiánypótló verseny, hiszen a felkészülés idején olyan tudással gazdagodnak a résztvevő gyerekek, amivel az iskolai órákon nem találkoznak, nincsenek benne a tankönyvekben – mondta Tóth Árpád, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatója a verseny megnyitóján, amelyet június 5 én tartottak alapiskolásoknak a gútai Adamis Anna Városi Művelődési Központban.

A hatodik alkalommal megszervezett verseny témája az orvostudomány volt. A vetélkedő előtt a résztvevők meghallgathatták dr. Kiss László orvostörténész, a magyar orvostörténetírás kiemelkedő alakjának előadását, A sebészet mérföldkövei a 19. században címmel. Így a diákok hallhattak információkat az orvosok képzésének történetéről, az első magyarországi orvosi egyetemről, az orvosi szakma fejlődéséről és arról is hogy mit és ki gyógyíthatott az elmúlt évszázadokban.

A megnyitón Tóth Árpád igazgató kiemelte: a trianoni békediktátum másnapján időszerű arról beszélni, hogy a versennyel a nemzeti öntudatot is erősíteni akarták, hogy a diákok megismerjék a nagy elődök neveit és tevékenységét, ezekről a tankönyvekben nem írnak, viszont munkásságukkal nem csak a magyarságnak, hanem az egész világnak is sokat adtak.

A versenybe 13 csapat kapcsolódott be, többek közt a magyarországi Seregélyesről két csoport is. Az idei verseny témája: az orvostörténet volt, amit Kiss László javaslatára választottak, az előző években már 4 témát feldolgoztak: Magyar feltalálók a közlekedés történetében, Világjáró magyarok, Nobel-díjas magyarok és Magyar feltalálók a hírközlés történetében – ezek a témák mind azt bizonyítják, hogy a magyarok kreatívak és van miért büszkének lennünk.

A vetélkedőn a diákok kreatív feladatokat oldottak meg és tudást felmérő kérdésekre adtak választ. Az értékelésben Kiss László gratulált a diákoknak és a felkészítő tanároknak, bízik benne, hogy jövőre is lesz ilyen verseny, és a vetélkedő híre más iskolákba is eljut, hogy még több diák bekapcsolódjon. A vetélkedő háziasszonya László Szilvia tanárnő gratulált a résztvevőknek, akik mindannyian ajándékokkal térhettek haza. A harmadik legjobb eredményt az ekecsi Arany János Alapiskola csapata érte el, második helyen az érsekújvári Czuczor Gergely diákjai végeztek, az első helyre a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont lelkes csapata küzdötte fel magát.

AHeuréka vetélkedőt Gúta Városa, a Rákóczi Szövetség és az iskola mellett működő Szülői Szövetség is támogatta.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés