HAZA KULTÚRA Hetvenkedés a Komáromi Jókai Színházban: sajtótájékoztatóval indult az ünnepi évad

Hetvenkedés a Komáromi Jókai Színházban: sajtótájékoztatóval indult az ünnepi évad

939
hirdetés

Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművésznek, a Komáromi Jókai Színház igazgatójának Varga Emese művészeti vezetővel közös sajtótájékoztatójával és társulati üléssel kezdődött augusztus 22-én a Komáromi Jókai Színház 70. évada. A színházvezetés e nehéz helyzetben is igyekszik méltóképpen megemlékezni elődintézménye, a Magyar Területi Színház 1952. október elsejei megalakulásáról és a társulat 1953. január 31-én tartott első, Tűzkeresztség című előadásának bemutatójáról. A jubileum alkalmából az intézmény új logója is elkészült, a bérletárusítás pedig szeptember 10-ig tart.

Jubileumi díszben pompázik a színházépület…

Varga Emese a sajtótájékoztató elején hangsúlyozta: „Szeretnénk, ha ez az ünnep a közösség ünnepe lenne, hiszen a 70 év nem csak a miénk, nem is szeretnénk azt kisajátítani“. Hozzáfűzte: a jubilemi évad a különböző trendek, műfajok, nemzedékek találkozója lesz.

Varga Emese: „Szeretnénk, ha ez az ünnep a közösség ünnepe lenne…”

Majd Gál Tamás örömmel nyugtázta: „Az anyagi támogatásokkal kapcsolatos ígéreteknek köszönhetően van kilátás a 70. évforduló méltó megünneplésére“. Elmondta, hogy a Kisebbségi Kulturális Alapnál több pályázatukat sikeresnek nyilvánították, továbbá a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékaiért cserébe a társulatuk saját előadásokkal fizet, a Soproni Petőfi Színház vendégjátékát pedig különféle programokon keresztül, ajándékba kapják a magyar államtól. Felhívta a figyelmet a Magyar Területi Színház megalakulását idéző, október elsejei, ünnepi gálaestre és a MATESZ első bemutatójára emlékeztető, 2023. január 31-i, emlékkiállítással egybekötött, nagyszabású gálaestre, amely szintén a színházban lesz. Az előbbi kapcsán Keszegh Béla, Komárom polgármestere majd a Tiszti Pavilon dísztermében megrendezendő ünnepi szimpóziumon köszöni meg az egykori színházcsinálók munkáját. Megjegyezte: ha sikerül további pénzeszközöket szerezniük, akkor májusban a Kisebbségi Színházak Fesztiválját is megrendezik, elsősorban Szlovákiában élő kisebbségi társulatok részvételével.

Gál Tamás: „… van kilátás a 70. évforduló méltó megünneplésére”

Azt is megtudtuk, hogy a „Hetvenkedünk!“ jelszó jegyében augusztus 15-én indult, és szeptember 10-ig tart a régi bérletek megújítása, illetve a bérletárusítás. A Sátor Dénes által elkészített bérlethirdetési brosúra elején a 70-es szám egyik számjegyét emberi, a másikat pedig isteni kéz tartja, hiszen csak égi támogatással valósulhatnak meg a szép terveik. Ugyancsak Sátor Dénes tervezte a KJSZ új, piros-fehér-fekete színű logóját, amely a színházépület ívére, a dunai hullámokra és két kultúra találkozására is utal. Jónás Péter pedig már a színház új weboldalát készíti. Mielőtt a tájékoztatás az új repertoár részleteire irányult volna, a direktor sajnálatát és részvétét fejezte ki a 29 éves színpadtehnikusuk, Uszléber Ádám nemrég váratlanul bekövetkezett halála miatt, ami az egész kollektívát mélyen megrendítette.

Az intézmény vadonatúj logóját Sátor Dénes készítette

Majd Varga Emese ecsetelte a jubileumi évad tervezett repertoárját, amely 6 nagyszínpadi és 4 stúdióelőadást tartalmaz. Schwechtje Mihály kortárs szerző Az örökség című színműve (rendezte: Rédli Károly) a stúdiódarabok közül, némi módosítással átkerül a nagyszínpadi produkciók közé, szeptember 16-án lesz a bemutatója.

Október 28-án tartanák a Martin Huba rendező és csapata által színre vitt cseh František Langer-színpadi játék, a Külváros nagyszínpadi premierjét, amelyben Tóth Tibor volt színidirektor is szerepel.

Márciusra időzítették A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regény Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián nevével fémjelzett musicalváltozatát, amit szintén az ipolysági Rédli Károly rendez.

A harmadik nagyszínpadi produkció kapcsán nyilvános színészválogatás lesz, amelyre a „színművészetis” hallgatókat is várják.

Szeptember10-ig tart a régi bérletek megújítása, illetve a bérletárusítás

A további 3 nagyszínpadi előadás a székesfehérvári Vörösmarty Színházból (Boeing, Boeing – vígjáték Bagó Bertalan rendezésében), a Miskolci Nemzeti Színházból (Babaház – színmű Béres Attila rendezésében) és a Soproni Petőfi Színházból (István király – történelmi játék Pataki András igazgató-főrendező rendezésében), az utóbbi Boráros Imre, Kossuth-díjas színművészünk címszereplésével, december elején, januárban, illetve tavasz közepén érkezik Komáromba. Az eddigi 6 felnőttbérlet után hetedikként Csemadok-bérletet hirdettek, amely a premier utáni csütörtökre szól, és a színházalapító hajdani, Csemadok KB-titkár, Fellegi István emlékét idézi, illetve a Csemadok-tagságban rejlő közösségi potenciált szeretné kihasználni.

A 70-es szám egyik számjegyét emberi, a másikat pedig isteni kéz tartja…

A stúdióbérletes előadások közé egyetlen saját produkcióként tartozik majd a Bagó Bertalan által rendezendő Mesterkurzus című David Pownall – komédia, amely a hatalom és a művészek viszonyát boncolgatja. A Lucskay Róbert – Forgács Miklós – Czajlik József – szerzői hármas Apa, Anya, Pia című vendégjáték, a kassai Thália Színház előadásában kerül terítékre. Továbbá bérletessé válik a Dialóg nonprofit szervezettel közösen a szakmai körben már bemutatott Mindennapi tenyerünket című, Tóth Attila által a néhai jóbarátja, Benkő Géza színművész emlékére írt nyomoreszk, amelyet Telihay Péter rendezett. Végül a Paraván Polgári Társulás produkcióját, a kassai Thália Színház igazgatója, Czajlik József által rendezett Varsói melódia című lírai játékot, Rák Viki és Lucskay Róbert szereplésével láthatja a stúdióbérletet váltó közönség. A gyermekeknek pedig a korábbi „Dialóg-drámapályázat“ díjnyertes darabját, az N. Tóth Anikó által írt A kacagó királykisasszony című mesejátékot kínálják, Matusek Attila rendezésében. A kissé emelkedő bérletárakról is szó esett: a Premier-bérlet 80, a Madách-, Jókai-, Csokonai-, Mikszáth- és Csemadok-bérlet 65, a Lehár-bérlet 55, míg a Stúdióbérlet pedig 40 euróért vásárolható meg.

Varga Emese ismertette a jubileumi évad tervezett repertoárját

Ami a személyi változásokat illeti: a színtársulatból Culka Ottó átszerződtt a nyitrai A. Bagar Színházhoz, amely új vezetése remek szerepeket ígért neki. A helyére a volt pozsonyi „színmvészetis hallgató“, Szebellai Dániel érkezik, akit A beszélő köntös című, háromról kétfelvonásosra rövidített darabban, az idei zselízi 56. Országos Népművészeti Fesztiválon „beugróként“ láthatott a közönség, az ünnepi évadban pedig majd három produkcióban szerepel. Gazdasági igazgatóként ezentúl Katona Gábor munkálkodik a közös siker érdekében.

„Uszléber Ádám nemrég váratlanul bekövetkezett halála az egész kollektívát mélyen megrendítette”

A színházvezetés ezentúl is együtt kíván működni más hazai és magyarországi intézményekkel. Például augusztus 29-én az Egressy Béni Városi Művelődési Központtal közösen, harmadízben tartják meg A bérletek éjszakáját, a Klapka tér helyett ez alkalommal a Tiszti Pavilon amfiteátrumában. Augusztus 31-én 19 órától a Magyarock Dalszínház a KJSZ nagyszínpadán mutatja be Másik Lehel és Vizeli Csaba Az aranyember című musicaljét (annak részleteiről és a hármas jubileumról egy további cikkben számolunk be). A beszélő köntös című „jókais“ sikerdarab pedig szeptember 3-án a Monostori Erőd színpadán lesz látható. Az idei színházi vetélkedőjük témája a Madách-év keretében Az ember tragédiája lesz, s annak részleteit majd a későbbiekben ismertetik. A társulat meghívást kapott a Miskolcon a jövő év els negyedében megrendezendő Határtalan Napok című rendezvénysorozatra, amelyen 4 előadását mutathatja be.

„Az ünnepi évadban is a magas művészi színvonalra törekszünk“

„Az ünnepi évadban is a magas művészi színvonalra törekszünk“ – zárta a társulati ülést megelőző sajtótájékoztatót Gál Tamás igazgató, aki egy további örömhírt is megosztott a jelenlevőkkel: az új akadémiai évtől kezdve Varga Emese művészeti vezető több tantárgyat magyar nyelven oktathat majd a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleNemzettudat-erősítő X. Koronázási Szertartásjáték: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”
Next articleTámogatásokról, hídfelújításokról, akciótervről is döntöttek Nyitra megyében