HAZA BELFÖLD Heger: Szlovákia már májusban olthatna a Szputnyikkal, ha azt a magyar laboratóriumok...

Heger: Szlovákia már májusban olthatna a Szputnyikkal, ha azt a magyar laboratóriumok megfelelőnek találják

2408
hirdetés

Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V orosz vakcinával, amennyiben a (magyarországi) laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják azt erre a célra – jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtökön Prágában.

    Eduard Heger, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi útja, vendéglátójával Andrej Babis cseh kormányfővel megtartott közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kíséretében lévő szlovák egészségügyi miniszter, és ő is személyesen, nagyon fontosnak tartják, hogy az oltáskor használt vakcina biztonságos legyen. “Ezért van szükség a tesztelésre egy megfelelő engedéllyel rendelkező laboratóriumban” – szögezte le Heger.
    Szlovákia március elején kapott 200 ezer adag orosz oltóanyagot, amelynek bevizsgálásához azonban az országban jelenleg nincs megfelelő laboratórium. Igor Matovic kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter ezért Magyarországhoz fordult segítségért, s a magyar kormány közölte, hogy eleget tesz Pozsony kérésének.
    Heger Prágában kifejtette: Szlovákia azért vásárolt Szputnyikot, mert az országban sokan csak ezzel a vakcinával hajlandóak beoltatni magukat. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott: újabb orosz vakcinák várhatóan akkor érkeznek Szlovákiába, amikor a korábban leszállítottat már használni fogják.
    Andrej Babis újságírók előtt megerősítette: Csehország is érdeklődik az orosz vakcina iránt, de az ezzel történő oltást csak annak európai jóváhagyása után fogja elkezdeni.
    A szlovák kormányfőt a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban Milos Zeman cseh államfő is fogadta. Zeman és Heger a találkozó során méltatták a szerintük kitűnő cseh-szlovák kapcsolatokat és egyetértettek abban, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködése Prága és Pozsony számára is nagyon fontos – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.


MTI

kép: facebook

hirdetés
Previous articleMegfelelőnek bizonyult a Szputnyik V a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén
Next articleSPORTHORGÁSZAT