HAZA HÍR-MIX Heger segítséget kért a V4-ektől az egészségügyi ellátás biztosításában

Heger segítséget kért a V4-ektől az egészségügyi ellátás biztosításában

375
hirdetés

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő segítséget kért a V4-es államok kormányfőitől az egészségügyi ellátás biztosításában. Tárgyalópartnerei leszögezték, készek segíteni, ha a jövő hónaptól orvosokra lenne szükség a szlovákiai kórházakban. Konkrét számokról nem esett szó, Heger tájékoztatása szerint a szomszédos államok kormányfői felmérik a lehetőségeiket. Szükség esetén a határhoz közeli külföldi kórházak is tudnak betegeket fogadni – tájékoztatott Heger a Kassán (Košice) zajló csütörtöki V4-es kormányfői csúcstalálkozót követően.

FOTO TASR – František Iván

Amikor 2011-ben a tömeges felmondások után távoztak az orvosok a kórházakból, Csehországból katonai orvosok érkeztek, hogy segítsenek az ellátásban. Később a cseh szenátus határozatot fogadott el, mely szerint alkotmánysértő volt a cseh orvosok külföldi segítségnyújtása, Petr Nečas akkori cseh kormányfő kabinetje ezt visszautasította.
Most 2100 orvos adta be a felmondását, mert elégedetlenek az egészségügy működésével. Ha nem születik megegyezés a kormánnyal, a hónap végén lejár a felmondási határidő. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a nyolcból hét pontban megegyezés született az orvos szakszervezetekkel, csak az orvosbérek emelése ügyében nincs megállapodás.

TASR

hirdetés
Previous articleMayer: Az orvosok távozása veszélyeztetheti a sürgősségi ellátást
Next articleGútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós