HAZA VÁLASZTÁSOK Heger bejelentette a Demokrati párt megalakítását

Heger bejelentette a Demokrati párt megalakítását

652
hirdetés

Eduard Heger megbízott kormányfő keddi sajtótájékoztatóján bejelentette új pártja, a Demokrati (Demokraták) megalakítását. A pártelnök Heger lesz, tisztességes, szakértői politizálást, konstruktív párbeszédet és a reformok folytatását tűzte ki célul. A párt a jobbközép politikai erőket akarja egyesíteni, létrehozását Miroslav Kollár parlamenti képviselővel, valamint Ján Budaj, Jaroslav Naď, Rastislav Káčer és Karel Hirman megbízott miniszterekkel közösen jelentette be.


A párt mérsékelt jobbközép politizálást és konkrét eredményeket ígér, nem pedig légvárak építését. „Az emberi jogok védelmét és az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartását kínáljuk, szakmaiságot és a populizmus elutasítását” – jelentette ki Heger. Több más párttal is tárgyalnak, emellett Heger szakértőket és közéleti személyiségeket is arra biztat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Visszautasítják a Smer-SD-vel, a Hlas-SD-vel, az ĽSNS-szel, a Republikával és az SNS-szel való együttműködést. Heger és a többi megbízott miniszter is marad eddigi posztján a kormányban.
A Demokrati pártnak része lesz a parlamenten kívüli Spolu, elnöke, Miroslav Kollár a Demokrati alelnöke lett, a további alelnöki posztokat Jaroslav Naď, Andrea Letanovská és Andrea Cocherová tölti be. Az elnökség tagja lesz Kollár, Hirman, Káčer, Kristián Čekovský parlamenti képviselő, a megszűnő Spoluból Pavel Nechala és Vladimír Bilčík EP-képviselő is.
Tagja a pártnak František Oľha, Eperjes polgármestere, a parlamenten kívüli Šanca elnöke, továbbá Katarína Macháčková, Privigye polgármestere, Andrej Stančík külügyi államtitkár és Michal Kiča környezetvédelmi államtitkár.
A párt programja több pillére fog épülni, ezek az egészségügy és a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra, a biztonságpolitika, továbbá az erős régiók és a polgári társadalom, valamint a rászorulókról való gondoskodás.
Heger a koalíciós pártok elnökeivel is egyeztetett arról, hogy ő és a megbízott miniszterek a választásig posztjukon maradnak. Elmondta, hogy van támogatottsága a megbízott kormánynak, és a törvényjavaslatokat el kell fogadni a parlamentben.
Heger elutasította a Demokrati és az OĽANO választás előtti egyesülését. A párt továbbra is tárgyal a parlamenten kívüli KDH-val, a Szövetség-Alianciával és az ODS-szel, valamint Veronika Remišovával, a Za ľudí elnökével. Kollár nem válaszolt arra a kérdésre, hogy el tudná-e képzelni az együttműködést Remišovával, akit régóta bírál. Heger szerint a többi párttal való együttműködés attól függ, hogy azok egyetértenek-e az elképzeléseikkel. El tudják képzelni, hogy helyet adjanak a jelöltlistán olyan személyeknek, akik nem tagjai a Demokrati pártnak.
A választási kampányt a Spolu 2020-as választási eredményei után kapott állami támogatásból fogják finanszírozni. Transzparens számlát nyitnak, a pénzbeli támogatásokat átlátható módon fogadják, de – ahogy Heger fogalmazott – ezeknek a pénzeknek „tiszta forrásból” kell származniuk.
A Demokrati a Kék Koalíció (Modrá koalícia) átnevezésével alakult meg a keddi rendkívüli kongresszuson. A küldöttek új vezetőséget választottak, Kollár helyett Hegert választották elnökké. A Kék Koalíció csak nemrég alakult meg a parlamenten kívüli Spolu átnevezésével, azután, hogy megegyeztek a Mikuláš Dzurinda volt mi-niszterelnökkel való együttműködésről. Kollárral nem jutottak egyezségre a közös kongresszus megszervezése kérdésében. A Dzurinda körül tömörülő kékek ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek saját pártjuk megalakításáért.

TASR

Fotó: facebook

hirdetés
Previous articleA holland királyi párt fogadja Szlovákiában a köztársasági elnök
Next articleNaď szerint elképzelhető, hogy zárt ülésen tárgyal a parlament a MiG-ekről