HAZA BELFÖLD Házkutatásokat tartott a rendőrség a Szlovák Villamosművekben

Házkutatásokat tartott a rendőrség a Szlovák Villamosművekben

831
hirdetés

rfrfBűncselekmény után nyomozva házkutatásokat tartott és dokumentumokat foglalt le a rendőrség szerdán a Szlovák Villamosművek (SE) pozsonyi központjában és több vidéki kirendeltségén is – számolt be a szlovák média szerdán.

    Az olasz Enel többségi résztulajdonában lévő piacvezető szlovákiai energetikai cég központjában és vidéki kirendeltségein végrehajtott akciót később hivatalos, köztük rendőrségi források is megerősítették. Indokként egy bűncselekmény ügyében folytatott vizsgálat bizonyítékainak lefoglalását jelölték meg.
A rendőrségi akcióról Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a rendőrség hanyag és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja, valamint vállalati adatok meghamisítása ügyében június végétől folytat vizsgálatot, és a most írásos és elektronikus formában lefoglalt dokumentumok ezen gyanút igazoló bizonyítékok lehetnek. Az esetről bővebb felvilágosítást – a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva – sem a rendőrség, sem az ügyet felügyelő különleges ügyészség nem adott.
Ugyanakkor a szlovák gazdasági tárca szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök a Szlovák Villamosművek privatizációjával összefüggő dokumentumokat foglaltak le a cég központjában. A gazdasági minisztérium élén egyébként nemrégiben állt be változás, a korábbi miniszter, Tomás Malatinsky a kormányfővel kötött megállapodása részeként július másodikán távozott tisztségéből. Malatinsky, akinek lemondása csaknem egybeesett a rendőrfőkapitány által említett vizsgálat kezdetével, távozása óta rendőri védelem alatt áll. Ennek okát egyelőre nem közölték.
A Szlovák Villamosműveket 2006-ban a második Dzurinda-kabinet idején privatizálták, azóta részvényeinek 66 százalékát az olasz Enel birtokolja, a kisebbségi részvénycsomag pedig a Nemzeti Vagyonalapon (FNM) keresztül a szlovák állam birtokában van. Először az idén év elején jelentek meg információk arról, hogy az olasz többségi tulajdonos eladná az SE-ben birtokolt résztulajdonát, ezt később hivatalosan is megerősítették.
A szlovák internetes médiában a rendőrségi akció hírét követően azonnal megjelentek az első spekulációk a lehetséges összefüggésekről. Az eset hátterében viszonylag gyakran valószínűsítik a két és fél évvel ezelőtt napvilágra került – a gazdasági élet szereplőinek és a szlovákiai politikai elit képviselőinek állítólagos érdekösszefonódását sejtető, titkosszolgálati lehallgatások kivonatának tartott – úgynevezett Gorilla-dossziéban leírtakat, egyebek mellett privatizációs mutyikat.
A másik leggyakoribb vélekedés szerint az akció hátterében az SE többségi részvénycsomagjának esetleges tulajdonoscseréje és az akörül kialakult érdekharc állhat. Ezt a lehetőséget tartja valószínűbbnek a TASR által megszólaltatott Milan Zitny biztonsági szakértő is, aki szerint úgy tűnik, hogy a rendőrség az SE vezető szerveivel és tulajdonosaival szemben folytat vizsgálatot.
A Szlovák Villamosművek az utóbbi hónapok során viszonylag gyakran szerepelt a pozsonyi sajtó hasábjain. Először az év elején többségi részvénycsomagjának esetleges tulajdonoscseréje miatt, majd annak kapcsán foglalkozott vele a sajtó, hogy kiderült: újabb késedelem várható az SE tulajdonába tartozó mohi (Mochovce) atomerőmű új, harmadik és negyedik blokkjainak átadásában. Ez az építkezés az ország történetének eddigi legnagyobb beruházásának számít, befejezésének időtartamát és kivitelezésének költségeit már többször módosították, az összeget legutóbb 3,8 milliárd euróra emelték. Az SE ügyét – a mostani esetet leszámítva – legutóbb akkor kapta fel a szlovák média, amikor júniusban a legnagyobb orosz bank, a Szberbank (Sberbank) – nyilvánosságra nem hozott kamatok mellett – rendkívül magas összegű, 870 millió eurós hitelszerződést írt alá az SE vezetésével, amely részben orosz nukleáris fűtőanyag vásárlására kívánja költeni a kölcsönt.


MTI

hirdetés
Previous articleCsúcsra járatva a győri Audi, új motormodellek készülhetnek
Next articleTudáscentrum létesülhet Dél-Komáromban