HAZA RÉGIÓ Hazahív a harangszó – kitelepítettek találkozója Szímőn

Hazahív a harangszó – kitelepítettek találkozója Szímőn

814
hirdetés

39165_200_200Hazahív a harangszó címmel Szímőn  megrendezték  a községből Magyarországra kitelepítettek találkozóját. A második világháború után Szímőről 130 családot telepítettek át Magyarország számos pontjára, s mintegy 30-35 családot deportáltak Csehországba.

A szétszakított családok gyakran évekig, évtizedekig nem találkoztak, és szeretett szülőfalujukat is hosszú ideig nem láthatták. A Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából az elhurcoltak tiszteletére kopjafát avattak a templomkertben. Az ünnepi szentmisét követően a meghívott vendégeket és a helybelieket harangzúgatás szólította a templomkertbe.
Priskin Zoltán alpolgármester köszöntője után Elek László, esperes-plébános megáldotta a kopjafát, melyet egy helyi fafaragó Illés Béla készített.
A kitelepített családok tiszteletére emelt emlékoszlopnál elhelyezték koszorúikat a Magyarországról érkezett vendégek, valamint Bób János, Szímő község polgármestere, Kantár Éva, a helyi Csemadok nevében, továbbá Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Csáky Pál, az MKP országos elnökségének tagja és további civil szervezetek képviselői.
A Jedlik-házban a község polgármestere, Bób János mécsest gyújtott a Szímőről kitelepített és már elhunyt lakosok emlékére, majd ünnepi beszédében szólt a 65 évvel ezelőtti sajnálatos eseményekről. Az emlékműsort Vadkerty Imre énekes előadása nyitotta meg, majd a szímői Csemadok Rozmaring ének és citera együttese szórakoztatta a közönséget.
Az irodalmi kör összeállítása sokaknak könnyeket csalt a szemébe. A szímői közönségnek bemutatkoztak a magyarországi Bezedekről és Mosonszolnokról érkező csoportok és szólisták is.
A kitelepített családok még élő tagjai és leszármazottaik emléklapot is átvehettek az ünnepség keretében. Ezután Kantár Éva, a Csemadok elnöke megnyitotta a helyi amatőr képzőművészek kiállítását.
A Hazahív a harangszó elnevezésű találkozót a helyi Csemadok alapszervezete, valamint Szímő község önkormányzata rendezte. (SzID)
Képgalériánk itt tekinthető meg.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleTom Cruise új filmjének bevétele már 150 millió dollárnál jár
Next articleMegtalálták Thaiföldön egy magyar milliárdos maradványait a gyilkossággal gyanúsított magyar villájában