HAZA RÉGIÓ Hatvanéves fennállását ünnepelte a Karvai Szakközépiskola

Hatvanéves fennállását ünnepelte a Karvai Szakközépiskola

1359
hirdetés

42953_1A jubileumi évfordulók egy intézmény életében mindig felemelő, meghitt ünnepélyek, amelyek alkalmat adnak a visszatekintésre, az emlékek felidézésére, az eredmények összegzésére. A Karvai Szakközépiskola megalakulásának 60. évfordulója éppen ilyen alkalom. A helyi kultúrházban megtartott jubileumi rendezvény az iskola tanulóinak palotás táncával vette kezdetét. A palotás jól komponált koreográfiája mellett a táncosok szépséges korhű ruhája is nagyban hozzájárult az élmény növeléséhez.
A meghívott vendégeket Varga Ingrid és Kollár Gyöngyi pedagógusok köszöntötték, köztük Ladislav Marenčákot, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnökét, Ľubica Libovát, a megyei önkormányzat oktatási ügyosztályának vezetőjét, a magyarországi és szlovákiai oktatási intézmények küldöttségét, a régió polgármestereit.
Az iskola igazgatója, Varga Péter ünnepi beszédében elmondta, a Karvai Mezőgazdasági Tanonciskola a Nyitrai Kerületi Bizottságtól 1953. július 9-i dátummal kapta meg az alapítólevelét, és az év szeptember 1-jén megnyithatta a kapuit. Az alapítólevél szerint az intézmény legfontosabb célja, hogy alapképzést nyújtson azoknak a fiataloknak, akik a mezőgazdaság területén kívánnak elhelyezkedni. Alapítása óta több lényeges fejlődési szakaszon ment át az intézmény, hol bővültek, hol szűkültek a szakirányzatok, módosult a képzés időtartama, megjelentek az érettségit nyújtó szakok, és természetesen a változó piaci igényekhez is alkalmazkodnia kellett.
Az iskola a tanítás biztosításának céljából megkapta Láng Gusztáv gépgyáros államosított kastélyát, melyet két év alatt sikerül átépíteni: a földszintes épületre emelet került, fokozatosan kialakították a tantermeket, a konyhát, az iskolai éttermet, a melléképületeket pedig tanműhelyekké és raktárakká alakították át. Iskolánk megnyitotta a kovács és bognár szakokon az individuális, ún. ciklusos oktatást. Azok, akik ezt a tanulmányi formát választották, a nagyüzemekben szakmunkát végeztek, és az iskolaév folyamán kétszer három hónapos oktatásban részesültek, az elméleti előkészítés befejezése után pedig szakmai vizsgát tettek. 1955/56-ban befejeződik a képzés az egyéves növénytermesztés és állattenyésztés szakokon.
1956/57-ben áthelyezik Komáromból Karvára a melegkedvelő növénytermesztési szakot, amely egyben kétéves mesteriskola is volt.1959/60-ban Úszorról Karvára helyezik át a mezőgazdasági szaktanintézet kertészeti szakát. A kétéves szakok ettől az iskolaévtől már háromévesek. Megkezdődik a kétszer öt hónapig tartó képzés az állattenyésztés és növénytermesztés szakokon, amely a mesteriskola keretén belül valósult meg. Ezek a tanulók az iskolaév további részét szakmai gyakorlaton töltötték saját üzemeiknél. (Ez a tanulmányi forma 1962-ben megszűnt). A melegkedvelő növénytermesztési szak helyébe a szőlészet szak lépett a kétéves mesteriskola keretén belül.1963/64-ben áthelyezik a Vágsellyei Mezőgazdasági Mesteriskola kertészet szakát Karvára. 1965/66-ban iskolánk tangazdasága 92,9 hektárra bővül, s ezzel sikerül biztosítani a szakgyakorlat tanmenetének maradéktalan betartását. Kiültetésre kerül: 12, 76 ha szőlő, 11,44 ha alma, 14,04 ha kajszibarack, 5,06 ha őszibarack, 1,48 ha ribizli. 2 hektáron fóliasátras kertészet, további 2 hektáron szabadföldi kertészet, a többi területen pedig növénytermesztés folyik. Szőlészet szakon is elkezdődik a szakképzés.1968/69-ben megszűnik a mesteriskola. 1980/81-ben megalakul intézményünkben a dolgozók középiskolája, melynek időtartama két év, és érettségi vizsgával végződik.1987/88-ban befejeződik az új tornaterem építése.1991/92-ben a Komáromi Mezőgazdasági Szakközépiskola kihelyezett osztálya megkezdi működését intézményünkben kertészet szakon. A képzés négyéves és érettségi vizsgával zárul. A restitúciós törvény értelmében a tangazdaság nagy részét az iskola visszaadja az eredeti tulajdonosoknak.
1992/93-ban a dolgozók középiskolája átalakul kétéves, nappali tagozatú felépítményi képzéssé. Ez a tanulmányi forma kétéves és érettségi vizsgával végződik. Ebben a tanévben indul iskolánkon egy új, hároméves szak: mezőgazdásznő vidéki szolgáltatások részére.
1993/94-ben elkészülnek és átadásra kerülnek az üvegházak és az új tanműhelyek női és férfiöltözőkkel és zuhanyozókkal.
Ma, ebben a modern és rohanó világunkban jó megállni és visszatekinteni az elmúlt évtizedek történéseire. Fontos ez annál is inkább, mivel a jelen oktató-nevelői munkája merít a múlt szellemiségéből, sikereiből, tanul az elkövetett hibás döntésekből. Mindez útmutatásként szolgál a jövő iskolájának arculattervezésében. Intézményünk mai arculatát nemcsak elődeink több évtizedes munkássága alakította ki. Minderre büszkék is vagyunk, hiszen Nyitra megyében vidéki kisiskolaként az iskolára nehezedő gazdasági terhek ellenére is sikeresen megálljuk a helyünket, amiről a jelen eredményei tanúskodnak. Diákjaink sikeresen szerepelnek az országos és nemzetközi virágkötészeti versenyeken, a regionális szakmai főzőversenyeken, a szlovák és magyar nyelvi országos versenyeken. Magyarországi, ausztriai, németországi, norvégiai, szlovéniai nagy-britanniai oktatási intézményekkel karöltve bekapcsolódunk a hazai és nemzetközi oktatási pályázatokba.
Az elmúlt hatvan év alatt több ezer szakmunkás és szakember végzett iskolánkban a legkülönbözőbb szakágazatokban. Köztük ma is számos sikeres vállalkozó, szakember öregbíti iskolánk több évtizedes sikeres oktató-nevelő tevékenységét. 42953 2
Erőt merítünk és hitet a múlt szellemiségéből és eredményeiből, a jelen sikereiből, hogy fenntarthassuk a modern vidéki iskola létjogosultságát. Ezért tekintsük prioritásnak a minőségi oktatást a jövő nemzedékének érdekében.
Intézményünk 60 éves fennállásának alkalmából köszönet az alapítóknak, a mindenkori pedagógusgárdának, az iskola alkalmazottainak, akikről ma már elmondhatjuk, hogy hagyományt teremtettek és történelmet írtak a szlovákiai szakoktatás területén.„60 év kötelez, hogy az adott lehetőségekből a legtöbbet hozzuk ki, hogy a lehető legjobb eredmény eléréséhez segítsük tanulóinkat. Ez az a pillanat, amikor ne legyünk elégedettek, de igenis legyünk büszkék elért eredményeinkre” – zárta beszédét az igazgató.
Az iskola békés, szép környezetben helyezkedik el a Duna partján. Vidéki kisiskola lévén családias hangulat uralkodik a falain belül. A folyosókon végigsétálva az iskolában végzett diákok képei tekintenek ránk a színes tablókról. Az iskolánkban kezdetek óta nagy hangsúlyt kap a szakmaiság és a gyakorlati képzés. A gyakorlat, mint tantárgy szerves egységet alkot az elméleti oktatással. Hozzájárul a munkához való jó viszony kialakításához, a közösségbe való beilleszkedéshez, valamint az önálló, felelősségteljes munkavégzés elsajátításához.
Az elméleti oktatás színvonalának emelését szolgálja a modern számítástechnikai tanterem, a biológiai szaktanterem és a szépirodalmi, illetve szakkönyvekkel felszerelt könyvtár. Korszerű médiatermük előadások, oktató-és művészfilmek vetítésének színhelye.
Az elméleti és gyakorlati oktatáson szerzett ismereteken kívül a tanulók többféle rendezvényen, tanulmányi kiránduláson bővíthetik szakmai tudásukat, amely alkotó gondolkodásra, önálló munkára ösztönzi őket.
A sikeres oktatás egyik fontos része azok a beruházások is, amelyek az elmúlt öt év folyamán valósultak meg. 2008-ban az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az iskola épületébe lett áthelyezve a kollégium. 2010-ben pedig a műhelyek áthelyezése és felújítása valósult meg. Az elmúlt évben az újabb épületrész tantermeiben, ebben az évben pedig a diákotthonban került sor a nyílászárók cseréjére. Saját beruházásból sikerült felújítani az iskolai éttermet és a konyhát, illetve a gyakorlati konyhát. Az iskola melletti épületben kialakítottak egy edzőtermet a diákok részére. Sor került a tornaterem, valamint az üvegházak folyosóin a belső burkolat felújítására, a tantermek pedig új ajtókat kaptak. Az ősz folyamán megvalósult az iskola Duna felőli részének tatarozása.
Természetesen lenne teendő még bőven, ezért továbbra is igyekeznek megragadni minden lehetőséget, hogy megoldják a rájuk váró feladatokat, s ez által is vonzóvá tenni az iskolát az itt elsajátítható szakmák iránt érdeklődő tanulók számára.
Az iskola igazgatójának ünnepi beszéde után köszöntötte a hatvan éves iskolát a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke és az iskola tanulói.
A kultúrműsor után az iskola igazgatója köszöntötte az intézmény két hatvanéves alkalmazottját, Csákvári Géza pedagógust és Szalai Dezső karbantartót, majd a jubileumi rendezvény első része Beethoven Örömódájával ért véget.
Az ünnepség részvevői ezt követően meglátogatták az iskola gyakorlati oktatási központját, ahol megtekinthették a tanulók munkáiból készült kiállítást és megkóstolhatták az iskola borait is.
Köszöntöm a 60 éves iskolát. Azt kívánom a diákoknak, hogy továbbra is sikeresen
alapozzák meg biztos jövendőjüket az intézményben. Az iskola tantestületének és valamennyi dolgozójának kívánom, hogy sikerrel munkálkodjanak, vezesse őket a választott szakma szeretete, ugyanakkor legyenek fogékonyak az újra, a fejlesztésre, őrizzék és ápolják az iskola szép hagyományait.
Boldog születésnapot és további sikeres jövőt kívánunk a Karvai Szakközépiskolának!

Miriák Ferenc
(A fotók a szerző felvételei) / felvidek.ma

42953 342953 442953 5

hirdetés
Previous articleSzerénységgel és alázattal
Next articleNyitra a szerdai hazai pályán elszenvedett vereségét Komáromban kompenzálta