HAZA HÍR-MIX Harmadik lett a komáromi utcai kosaras férficsapat

Harmadik lett a komáromi utcai kosaras férficsapat

361
hirdetés

Az elmúlt hétvégén Komárom szívében folytatódott a Szlovák Kosárlabda Szövetség, illetve annak 3×3 kosárlabda részlege által megrendezett SBA 3×3 Tour elnevezésű viadalsorozat. Annak tétje a pozsonyi Eurovea kereskedelmi és lakóépület melletti téren augusztus közepén tartandó országos bajnokságon való részvétel volt.

A Komáromban immár negyedszer megtartott sportesemény végett a főleg New Yorkban és környékén nagyon népszerű, de a kis helyigénye miatt világszerte elterjedt utcai kosárlabda alkalmi pályájává változott a Klapka tér. Ennek több kosarazó kamasz és apa-fia páros azért is örült, mert a nemzetközi szintű mérkőzések előtt lehetőségük volt azt kipróbálni.

Ladislav Stojanov, a komáromi rendezvény fő szervezője portálunknak elárulta, hogy a szlovákiai csapatokon kívül jeles szerb, osztrák és olasz klubok képviselői is Komáromba érkeztek. A több mint 20 jelen levő csapat szombaton 10 – 18 óra között mérettetett meg a szurkolók előtt, akik számára alkalmi lelátó is létesült. Akiknek pedig azon már nem jutott ülőhely, akár a közeli kávéházi teraszokról, fagyizókból is figyelemmel kísérhették az energikus összecsapásokat, a játékosok ügyes labdakezelését, cseleit. A színvonalas mérkőzések izgalmát olyan kiváló profi kosárlabdázók fokozták, mint Balogh Máté és Samo Volárik.

oplus_32

Lássuk a FIBA 3×3 érvényes alapszabályait! A 3×3-as kosárlabdában – amely új számként szerepelt a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart egy-egy mérkőzés, amit fél pályán, egy palánkra vívnak a háromfős (és egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, a körgyűrűn kívüliekért azonban két pont jár. A hosszabbítás pedig rendes játékidős döntetlen esetén két dobott pontig megy. A további részletek itt olvashatók: https://3x3slovakbasket.sk/pravidla/.

oplus_32

A megszerzett pontok alapján az idén 63 férfi csapatot vonzó OPEN-kategóriából a 8 legjobb és 4 szabadkártyás (Wild Card) csapat juthat be a pozsonyi nagy fináléba. A kevesebb (6, illetve 32) csapatot vonzó nők és a 2006-ban vagy korábban született srácok U18 kategóriáját illetően a szervezőknek jogukban áll módosítani ezen a számon. A pénzdíjas regionális fordulók felnőtt dobogósai a férfiak esetében 500, 300 és 200, a nők esetében pedig 200, 100 és 50 eurót kaptak.

Az idei SBA 3×3 Tour első minősítő körének május 18-19-én a nyitrai OC Promenáda adott helyet, majd május 25-én Bazinban, június 1-én Szakolcán, június 22-én Pozsony-Ligetfaluban, június 29-én Szereden, július 6-án pedig Komáromban folytatódtak a mérkőzések.  Az augusztus 15-17-i finálé előtt, augusztus 3-án a különféle fantázianeveket viselő csapatok még Pozsonypüspökiben is izgulhatnak a továbbjutás miatt.

Ladislav Stojanov tájékoztatása sierint valamennyi fordulóból az első csapat automatikusan bejut a pozsonyi fináléba, a további bejutókról pedig az említett fordulókban szerzett, összesített pontszámok döntenek. Az adrenalinfokozó versenysorozat ún. QUEST státusszal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy majd a végső hazai megmérettetés győztes csapatának biztos helye lesz a hollandiai Amszterdamban ősszel megrendezendő World Tour-on, ahová automatikusan tovább jut.

Íme, a komáromi végeredmény, ami miatt nincs okunk szégyenkezni!

OPEN kategória:

  1. helyezett: 3×3 Black (Szlovákia)
  2. helyezett: Sonce (ausztriai Bécsben élő szerbek)
  3. helyezett: Betyárkörték (a komáromi csapat tagjai: Samo Volárik, Balogh Máté, Daniel Halász, Ladislav Stojanov)

U18 kategória:

  1. helyezett: Skibidi Ohio Rizlers (Szlovákia)
  2. helyezett: Lufty U18 (Szlovákia – Richard Sárkány kivételével 3 komáromi csapattaggal: Peter Kuníček, Balogh Gergely, Šimon Marko!)
  3. helyezett: AOS Next Gen. (Szlovákia).

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés