HAZA GAZDASÁG Harmadával csökkent a szlovák bankszektor nyeresége tavaly

Harmadával csökkent a szlovák bankszektor nyeresége tavaly

1026
hirdetés

Éves szinten 29 százalékkal, 480 millió euróra csökkent a szlovák bankok nyeresége tavaly – közölte a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden.

A bankok nyereségének csökkenését főként a bankadó és a banki különadó bevezetése idézte elő, valamint az, hogy nőttek a bankok kockázati költségei – állapítja meg a központi bank a szlovák pénzügyi szektor tavalyi évét értékelő elemzésében, hozzátéve: a bankok helyzetére negatív hatással volt a kamatrések folytatódó szűkülése is.
Az NBS megállapításai szerint a kamatok csökkenése mellett visszaestek a társasági hitelek bevételei, valamint az erősödő konkurenciaharc következtében emelkedtek a betétgyűjtés költségei is. A kamatrésekre gyakorolt nyomás következményeit a pénzintézetek nem tudták kellő mértékben ellensúlyozni a hitelállomány növelésével, megállt a banki ügyleti díjakból származó bevételeknek az előző időszakban tapasztalt növekedése is – állapította meg elemzésében a központi bank.
A szlovák bankoknak tavaly 170 millió eurós kiadást jelentett a bankadó, ez az általuk kimutatott nyereség 35 százalékát tette ki. Amennyiben a bankok az állammal szembeni kifizetései nem növekedtek volna, akkor a bankszektor nyeresége 12 százalékkal csökkent volna éves szinten – állapítja meg az elemzés. Az NBS a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának lehetőségéről folytatott vita kapcsán rámutat: a jövőben várhatóan tovább erősödik majd az a negatív hatás, amely a bankokat a közkiadásokban való jelentősebb szerepvállalás miatt éri, ám ez valószínűleg a bankadónál kisebb hatású lesz.
A Moody’s Investors Service hétfőn közzétett elemzésében azt közölte: továbbra is negatív marad a szlovák bankrendszer kilátása, mivel a nehéz működési és gazdasági környezet a következő 12-18 hónapban tovább rontja a szlovák bankok jövedelmezőségét.

MTI

hirdetés
Previous articleAz MKP tartotta magát az egyezséghez, de a Most-Híd csalódott…
Next articleOrális rókavakcináció