HAZA DUNATÁJ Hány milliójába kerül Komáromnak a KOMVaK megmentése?

Hány milliójába kerül Komáromnak a KOMVaK megmentése?

3320
hirdetés

A városi vagyon gátlástalan eltékozlása felelősségrevonás nélkül, avagy amikor a közpénz elveszti közpénz jellegét

Mint ismeretes, a KOMVaK még Bastrnák Tibor polgármester támogatásával kinevezett korábbi vezetése az önkormányzat felhatalmazása nélkül Komárom számára rendkívül előnytelen szerződést kötött. A HASS Kft. által nyújtott kölcsön fejében ugyanis elzálogosították a közvagyont. A szerződés pénzügyi feltételei még egy uzsorásnak is becsületére válnának. Mivel a KOMVaK a kötelezettségeit nem képes időben teljesíteni, a HASS Kft. követeli az elzálogosított közvagyont.

Lapzárta után tartotta meg rendkívüli ülését a komáromi képviselő-testület pénzügyi szakosztálya, amely elé titkosított (!) anyagként terjesztette elő a KOMVaK új vezetősége a javaslatot, miszerint a cég vagyonának megmentése érdekében azonnal ki kell fizetni a teljes tartozást és a kamatos kamatok egy részét, s akkor a Haas Kft.-nek már nem lesz további követelése. A tárgyalásról már nem kaphattunk információkat, viszont fennáll a lehetősége annak, hogy a bizottság elfogadja a beadványt, s azt jóváhagyja az önkormányzat tanácsa is. Bizonyára olvasóinkban is felmerül a kérdés: MIBŐL LESZ ERRE PÉNZ?
Adva van egy városi cég, amely évek óta úgy gazdálkodik, hogy abba nincs beleszólása a polgármesternek, s adott a képviselők baráti és lekötelezett csoportja, amely lelkesen asszisztál az Olláry-féle borospince rendezvényeihez. Még azt is el tudták intézni, hogy a város 100 ezer euróért megvásároljon egy már régen nem létező gáztalanítót. A 2010-ben végzett ellenőrzés alapján a városnak eladott vagyon túlárazásával 156 ezer eurós haszonra tettek szert. Álljon itt néhány adat későbbi időpontból is. Szabó Béla mérnök, aki korábban a város gazdasági ügyeivel foglalkozó alpolgármester volt, valamint a KOMVaK ellenőrző bizottságának tagja, az egyik nemrégiben megtartott sajtótájékoztatón azt állította, hogy a KOMVaK nem kapott anyagi támogatást a város kasszájából. Szeretnénk megemlíteni, hogy 2014-ben, a városi szennyvíztisztító átépítésekor az 5 %-os önrészt a város átvállalta, ami 275 291 ezer eurónak felel meg. Egy évvel később a város, mint tulajdonos újabb 900 ezer eurót biztosított tőkeemelésre, amit nyugodtan nevezhetünk támogatásnak is. Idén a bérleti díjak tőkésítésével félmillió euróhoz jut a cég, illetve további 250 ezer eurót kap a bérletükben levő városi vagyontárgyak javítására!
Ennek fényében Szabó Béla nyilatkozata minimum részrehajló és félrevezető volt. A jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve elképzelhetetlennek tűnik, hogy az ügyben felelősségrevonás történjen, csak abban lehet bízni, hogy a következő választásokon a szavazók nem adnak újabb esélyt az ügyben érintett és leszerepelt képviselőknek.

 

DUNATÁJ HETILAP 9/2017

kép: pixabay.com

hirdetés
Previous articleTámogassuk városunkat szavazatunkkal!
Next articleOpel Crossland X: Világpremier előtti bemutató Pozsonyban