HAZA HÍR-MIX Hangulatos ligeti piknik mozgó étteremmel, utcazenével és kísérőprogramokkal

Hangulatos ligeti piknik mozgó étteremmel, utcazenével és kísérőprogramokkal

424
hirdetés

Érdemes volt időzni június utolsó hétvégéjén a dél-komáromi Jókai-ligetben, ahová másodízben érkezett Magyarország legnagyobb utazó étterme. Az Összetartozás Városában a tavalyinál tartalmasabb Food Truck Show-n nem csak ínycsiklandó eszem-iszom, hanem utcazene fesztivál, kézműveskedés, több lurkócsali program, valamint egészség- és környezetóvó foglalkozás is várt az érdeklődőkre. Horváth Zoltánnak, a háromnapos show és piknik főszervezőjének, illetve a társszervező Komáromi Városmarketing Kft-nek több helyi szervezet, egyesület is besegített a kísérőprogramok színesítésébe.

„Ujjé, a ligetben nagyszerű, ujjé, a ligetben jó. Ujjé, a ligetben oly vidám, ujjé, hogy mulat a nép…!”  –  jutottak eszembe a Bilicsi Tivadar által egykor sikerre vitt örökzöld dal sorai, miután másodmagammal a magyar-szlovák határátkelőhely közelében levő, terebélyes lombkoronák által kellemes árnyékot biztosító zöldövezetbe értem. Annak peremén a Bakonyi Fajátékok nevet viselő népi játszótéren a Bakonytamásiból érkezett Valiczkó Szilveszter a családok apraját-nagyját kedvesen hívogatta: próbálják ki a felnőttek súlya alatt sem károsodó körhintáját és az ügyességet próbára tevő, múltidéző játékait.

A gyermekzsivaj után kellemesen andalító zene foszlányai csalogattak a közeli zsákheverős pihenőpontra, ahol a Győrből érkezett Szombathelyi Patrikék az ufóra hasonlító handpant népszerűsítették. Az acélból készült, lencse formájú ütős hangszer egyedülálló, kissé misztikus és hipnotikus hangzásvilággal varázsolta el a hallgatóságot. Míg a szülők a gondűző dallamok hatására már-már meditatív állapotba kerültek, az örökmozgó csemetéik az ugrálóketrecben adhatták le felesleges energiájukat.

Mi tagadás, a ligetben terjengő illatok hatására előbb-utóbb mindenki a két tucat büfékocsinál kötött ki. Ki-ki az ízlése és a pénztárcája vastagsága szerint választhatta ki a sós és édes ínyencségek közül a számára legvonzóbbakat. Nos, engem a neves burger- , pizza-, barbecue és gyroskészítőknél jobban vonzott a halbár, ahol akár kalamárit is lehetett vásárolni, ám legjobban a sült mézes-chilis szürke harcsa érdekelt, amit csudajó mártással és körettel „dobott fel” az árus.

Később pedig jöhetett az édes kényeztetés, kinek-kinek spanyol churros-szal, mennyei gofrival vagy a csalogató ízkavalkáddal kecsegtető kézműves fagylaltokkal. Mindezt márkás italokkal, csapolt és üveges sör-, illetve borritkaságokkal és/vagy fröccsel, házi limonádéval lehetett leöblíteni.

Közben a szervezőktől azt is megtudtuk, hogy bár Komáromba csak másodszor érkezett az ételkaraván, ám magyarországi viszonylatban ez már a tizedik évfolyam századik Food Truck Show-ja volt, s összességében 200 büfékocsi nyújtja az egyedi showt. Annak kapcsán egy QR-kódos digitális étlap is készült, melyen feltüntették az egyes kocsik kínálatát és az allergéneket is. Örvendetes, hogy a minőségi alapanyagokból a helyszínen gyorsan készített finomságokból a glutén- és laktózérzékenységgel küszködők is bátran kóstolgathattak.

Ahogy az étel- és italkínálatot, úgy az utcazene fesztiválműsorát is a változatosság jellemezte. A több állomásos élőzenei programban a könnyű- , komoly-, világ- és népzene kedvelői is találhattak kedvükre való műfajt és előadókat. A már említett handpanbűvöleten kívül a Horsa Banda vérpezsdítő népzenét, míg Varga Bence, Pethő Marcell és Nagy Tünde cselló- és hegedűmuzsikát, a Lázók-testvárpáros, azaz Richárd és Márió komoly- és könnyűzenei zongora- és hegedűfutamokat, Vereczkei Attila és Őri Dávid énekkel párosuló gitárzenét, népszerű slágereket kínált a hallgatóságnak. Esti ráadásként pedig DJ Máriusz és DJ Bagó szolgáltatta a lazulásra késztető, jobbnál jobb zenéket.

Külön szót érdemelnek a kísérőprogramok is! Például a Jókai Mór Városi Könyvtár Gyermekrészlege papírszínházzal örvendeztette meg a legkisebbeket. A Brigetio Öröksége Látogatóközpont munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak, a DIVISZ-es fiatalok arcfestéssel készültek, a Virgonckodó játszóház pedig nagyméretű fajátékokkal érkezett a ligetbe. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportja és a Magyar Vöröskereszt komáromi területi szervezete, valamint a Kemence Egyesület kézműves foglalkozásokra várta a családokat.

A bátrabbak a mozgékony fenegyerekeknek való Street Generations air track légszőnyegparkját is kipróbálhatták, a kevésbé merészek pedig csak ámultak-bámultak az extrém ugrások láttán. Esetleg helyet foglalhattak a Szőnyi Lovas SE lovaskocsiján, amelyen feszítve királyul érezhették magukat, és a lovakkal történő közös fotózkodás, szelfizés sem maradhatott ki.

A KÖSZ, vagyis a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők zöld programmal települt ki a ligetbe, a CSIKKZERO asztalánál pedig A tisztaság nem szívás! jelmondat jegyében a dohányzás és a cigicsikkekkel való szemetelés veszélyeire hívták fel a figyelmet. Egyebek mellett arról értesülhettünk, hogy az 1,3 milliárd felelőtlen dohányzó világszerte évente 4500 milliárd csikket dob el, miközben egy-egy csikk több mint 4 ezer vegyi anyagot tartalmaz, és csak 10-12 év alatt bomlik le. A tisztaságnál és a környezetvédelemnél maradva az is megemlítendő, hogy e rendezvényen az ingyenes toaletthasználat és kézmosás is kulturált körülmények között történt, ami sajnos, nem jelenthető ki valamennyi szabadtéri program esetében.

Az élvezetes piknikről távozóban, immár az alábbhagyó, esti melegben egy kis kondijavításra is kedvünk kerekedett, amihez nagyszerű lehetőséget kínáltak a ligeti fitneszgépek és sporteszközök. Aztán indulás otthonról hazafelé, a Duna túlpartjára, megfogadva, hogy mivel három a magyar igazság, a jövő évi Food Truck Showra is visszatérünk. A több ezer idei látogató vélhetően majd a további ráadásokat is szavatolja, hiszen annak létjogosultságát igazolta.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés