HAZA HÍR-MIX Hamran István: „A migránskérdésre az Európai Unió szintjén kéne megoldást találni!“

Hamran István: „A migránskérdésre az Európai Unió szintjén kéne megoldást találni!“

550
hirdetés

Az illegális migráció, azaz a bevándorlók számának emelkedése, illetve a kialakult helyzet kezelése és felügyelete volt a témája a Komáromi Városi Hivatalban június 20-án megtartott sajtótájékoztatónak, amelyen jelen volt: Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány és helyettese, Damián Imre, valamint Keszegh Béla polgármester és Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese.

A keddi komáromi sajtótájékoztató résztvevői

A komáromi származású Hamran István tájékoztatása elején leszögezte, már korábban is tudták, hogy eljön az idő, amikor egyes politikai szubjektumok politikai célokra, a közvélemény befolyásolására használják fel a migránstémát, s akár a szándékos félretájékoztatására és pánikkeltésre is képesek lesznek. Mint mondta, már itt van ez az időszak, amikor egyebek mellett a szlovák állami rendőrségnek címezve az a tanács is elhangzott: végre ideje lenne elkezdeni a hatékony kommunikációt a magyar rendőrséggel.

Jobbról balra: Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány és helyettese, Damián Imre

„Ez számunkra érthetetlen kijelentés, hiszen korábban sosem voltak olyan jó szinten a szlovák-magyar rendőrségi kapcsolatok, mint amilyen jó szinten manapság vannak. Egyebek mellett ezt bizonyítják a szervezett bűnüldözés terén közösen elért érdemeink is. Balogh János magyarországi rendőrfőkapitányhoz pedig nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolatos is fűznek…”

Mint mondta: kivizsgálták azt a komáromi lakossági bejelentést, miszerint egy háromtagú migránsbanda rátámadott egy vétlen hölgyre, aki előlük kénytelen volt bemenekülni, az egyik boltba. Annak hivatalos eredménye szerint felesleges volt a közösségi médiában történt pánikkeltés, akárcsak az olyan további rémhírkeltések, miszerint a Szlovákián csak áthaladó, nálunk maradni nem akaró bevándorlók nőket akarnak megerőszakolni, mert a migránsok eddig senkit sem akartak bántalmazni.

Nagy médiaérdeklődés övezte a sajtótájékoztatót

„Nincs okunk lezárni az érintett 35 határátkelőhelyünket, s arra elegendő kapacitásunk sincs, hogy a 655 kilométer hosszú határszakaszt folyamatosan őrizzünk. A schengeni övezetre vonatkozó jogszabály szerint a belső határokat csak a közrend, illetve a belbiztonság rendkívül súlyos veszélyeztetése esetén lehet lezárni. Jelenleg azonban erre nincs okunk, Tény, hogy családegyesítés céljából sok migráns kelt útra, köztük nagyon sok a nő, akik a férjük után mennének Németországba” – fogalmazott.

Hozzátette: a migránsok Szlovákiában eddig egyetlen bűncselekményt sem követtek el, csak két kisebb kihágást, például sós pálcikákat loptak egy boltból, de amikor tetten érték őket, kifizették azok árát…

A migránskérdésre az Európai Unió szintjén kéne teljeskörű megoldást találni!

Hangsúlyozta: minden migráns, aki a schengeni övezetben van, kiutasíthatatlan, a tagországok csak átvehetik őket egymástól, de például Magyarország egyáltalán nem akarja befogadni őket. Állítása szerint a többségük Szíriából, háborús övezetből érkezett, ezért a kiutasításuk lehetetlen, mert odahaza a halál vagy az embertelen bánásmód vár rájuk, ami megengedhetetlen. „Az uniós törvényeket Szlovákiának is tiszteletben kell tartania. A szír állampolgároknak akkor is joguk van oltalomra, ha nem kaptak menekültstátuszt. Olyan személyek megvédéséről van szó az igazságtalanságokkal szemben, akik háborús övezetből érkeztek”  — véli.

Hozzáfűzte: a szakembereik a migránsok dialektusából is meg tudják állapítani azt, hogy valóban szír állampolgárok-e, ha nem rendelkeznek hivatalos okmányokkal.

„A magas szinű belbiztonság megtartása a célunk, amihez szükség van a schengeni külső határok védelmének komoly megerősítésére az egész Európai Unióban. Ugyancsak fontos a közös ellenőrzés, járőrözés  a magyar–szerb határon, mert ott tudjuk megállítani, s az EU területén kívülre kísérni azokat, akik átjutnak azon a határon” – fejtette ki.

Damián Imre leszögezte: a migránsok nem agresszívek, még verbálisan sem

A helyettese, Damián Imre leszögezte: a migránsok nem agresszívek, még verbálisan sem. Gyakran inkább a rendőrség segítségét kérik, s tiszteletben kell tartanunk az emberi jogaikat. Rámutatott: bár akadnak, akik az egykori koncentrációs táborokhoz hasonló konténervárosokba zárnák az országunkba érkező bevándorlókat, de ezzel megsértenénk az emberi jogaikat. Ahelyett inkább azokkal ért egyet, akik a hazai rendőrállomány megerősítését kérik, mert „a szlovákai rendőrök kevesebben vannak, mint ahányat szívesen felvennénk az állományunkba“.

Keszegh Béla polgármester és Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese

Keszegh Béla polgármester elmondta: a Szlovákiai Városok és Falvak Uniója június 12-én levélben fordult Ivan Šimko belügyminiszterhez, személyes találkozót kérve. Azon ismertetni szeretnék vele azokat a specifikus problémáikat, amelyek a települések biztonságának megőrzésével függnek össze. Azzal kapcsolatban ugyanis több helyen aggodalmak merültek fel, amelyeket a romló szociális helyzet, a migránskérdés és az állami rendőrség elégtelen személyi kapacitása váltott ki.

„Főként a határ menti régiókban élők körében eluralkodott az az érzés, hogy a rendőrség nem ura a kialakult helyzetnek, ezért a közösségi hálókon is folyik a feszültségkeltés, a radikális poilitikai szubjektumok pedig a saját érdekükben használják ki a kialakult körülményeket, illetve polgárőrségeket szerveznek, ami további problémákhoz vezethet. Ha az emberek nem fogják azt érezni, hogy az illetékes szervek meg tudják oldani a gondokat, a helyzet odáig vezethet, hogy egyesek a parlamenti választási kampányukra használják mindezt, támogatva a politikusok populista viselkedését…“ – olvasható a levélben, amelyre válasz még nem érkezett.

A személyes találkozó megvalósulásán kívül kérik a hadsereg bevonását a határátkelőhelyek ellenőrzésébe, hiszen „a Covid-pandémia idején is bebizonyosodott az, hogy a katonák képesek megőrizni a rendet“. A jövő évi költségvetés-tervezet kapcsán ugyancsak ajánlják az állami rendőrök kapacitásának megerősítését mindenütt, ahol többletfeladatokat kell ellátniuk. Fontosnak tartják a műszaki eszközök, így a kamerarendszerek hatékonyabb kihasználását a határátkelőhelynek számító vasúti hidaknál is, valamint a jelenleginél intenzívebb kommunikáció folytatását az önkormányzatok és a fegyveres erők képviselőinek közös platformján.

Ujj Ernő: „A mi kompetenciáink korlátozottak…”

Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese megjegyezte: az ő kompetenciáik korlátozottak. A migránsokkal kapcsolatos bejelentéseket további kivizsgálásra továbbítják az illetékeseknek, s már asszisztáltak a vasúti átkelőhely őrzésénél is. Egyúttal a lakosokat arra kérte, hogy a gyanús eseteket továbbra is jelentsék be a 158-as ingyenes telefonszámon, s ők majd a lehetőségeikhez mérten intézkednek.

Végül Hamran rendőrfőkapitány a lakosoknak és a politikusoknak is megüzente: ne keltsék azt a látszatot, mintha Szlovákia lenne az illegális migráció epicentruma, hiszen ez nem igaz. „A félretájékoztatás és pánikkeltés nem segít, inkább árt mindenkinek. A migránskérdésre az Európai Unió szintjén kéne teljeskörű megoldást találni! Ahogy Brüsszel se, úgy mi sem vagyunk képesek teljes mértékben megoldani a migránskérdést. Szívesen átadom a posztomat annak, aki ezt szlovákiai szinten teljes mértékben meg tudja oldani“ – szögezte le a sajtótájékoztató végén.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleKomáromban „testvérkedett” a Selye János Gimnázium III.A osztálya és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium XI.B osztálya
Next articleZuzana Čaputová nem indul újra az államfői posztért